SEGRE

SANITAT BROT

Dos morts per legionel·losi a Llinars

Hi ha tres persones més ingressades i Salut no descarta que puguin aparèixer més casos || La conselleria i l’ajuntament investiguen l’origen del brot i prenen mesures

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Dos persones van morir ahir i tres més van haver de ser ingressades com a conseqüència d’un brot de legionel·losi a Llinars del Vallès. L’Agència de Salut Pública de Catalunya, conjuntament amb l’ajuntament de la localitat, investiga l’origen d’aquest brot de legionel·losi que s’ha produït durant els últims dies al municipi. Les víctimes són dos persones d’edat avançada i amb patologia de base prèvia greu. Els afectats van iniciar símptomes entre els dies 15 i el 28 d’octubre.

Segons va indicar el departament de Salut, tant la investigació ambiental com l’epidemiològica es van iniciar el mateix dia de la notificació dels malalts. Es va recollir la informació clínica i epidemiològica necessària per delimitar on s’han pogut encomanar els malalts i es van inspeccionar les instal·lacions de risc, com ara instal·lacions industrials de torres de refrigeració d’aigua, i es van recollir mostres d’aigua.

Així mateix, s’ha ordenat netejar i desinfectar els circuits implicats en la investigació, dels quals també s’han recollit mostres.

Paral·lelament, el consistori ha deixat sense activitat alguns elements que podrien facilitar l’aspersió important d’aigua, com ara fonts ornamentals i regs. Salut no descarta que puguin aparèixer més afectats en els propers dies, ja que el període d’incubació de la malaltia pot ser de fins a 14 dies.

La legionel·losi s’encomana per inhalació d’aigua polvoritzada i no es transmet d’una persona a l’altra. Les que tenen més risc són les fumadores, les que pateixen malalties cròniques del sistema immunitari i les d’edat avançada.

tracking