SEGRE

La falta de son provoca lapsus mentals que afecten la memòria

Segons un estudi publicat a la revista 'Nature'

Un pacient en una unitat del son.

La falta de son provoca lapsus mentals que afecten la memòriaEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La falta de son altera el funcionament de les cèl·lules del cervell i porta a lapsus mentals temporals que afecten la memòria i la percepció visual, segons un estudi de la Universitat de Califòrnia (UCLA) que publica avui Nature. "Hem descobert que privar al cos del son també roba a les neurones la capacitat de funcionar adequadament. Això dóna pas a lapsus cognitius sobre el que percebem", va indicar Itzhak Fried, professor de neurocirurgia de l’Escola de Medicina David Geffen de l’UCLA, principal responsable de l’estudi.

Fried va observar aquesta situació arran d’una investigació d’un equip internacional que va estudiar 12 pacients epilèptics a l’UCLA, als que se’ls havien implantat elèctrodes en el cervells, a fi de localitzar l’origen de les seues convulsions abans de la cirurgia. A causa que la falta de son pot provocar convulsions, a aquests pacients se’ls va mantenir desperts tota la nit per accelerar l’inici d’un episodi epilèptic.

L’equip va demanar als pacients que fessin el més ràpid possible una classificació de les imatges que se’ls mostrava i van comprovar que la tasca es feia més difícil a mida que tenien més son i les cèl·lules cerebrals reduïen la seua activitat.

"Ens va fascinar observar com la falta de son moderava l’activitat de les cèl·lules cerebrals", va subratllar el científic Yuval Nir, de la Universitat de Tel Aviv.

La falta de son, van afegir els experts, interferia amb la capacitat de les neurones a l’hora de codificar informació i responien lentament, com reaccionaria un conductor que no ha dormit prou en veure un vianant a prop del seu cotxe. Aquesta situació suggereix, segons Fried, que algunes regions del cervell del pacient estaven dormisquejant, causant lapsus mentals, mentre la resta del cervell era despert. "La falta de son provoca una influència similar en el nostre cervell que el beure mucho. Però no hi ha patró mèdic que identifiqui a un conductor massa cansat a la carretera de la mateixa manera que es fa amb un que està ebri", va agregar Fried.

Aquest expert i els seus col·legues esperen aprofundir en aquests estudis sobre els beneficis del son, després que investigacions prèvies associessin aquest problema a riscos de depressió, obesitat, diabetis, atacs cardíacs i apoplexies.

tracking