SEGRE

SALUT INVESTIGACIÓ

Base genètica contra el càncer

L’IRBLleida analitza els teixits de les pacients lleidatanes tractades amb un tumor de mama en la variant HER2 || Busca personalitzar els tractaments amb quimioteràpia i reduir-ne la toxicitat

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La investigació és clau en la lluita contra el càncer de mama i, en aquest sentit, l’IRBLleida continua amb els seus avenços per combatre la malaltia gràcies als fons recaptats pels concerts de Mamapop i una nova aportació de l’Obra Social La Caixa. Amb la recaptació de l’últim espectacle, els investigadors del centre de biomedicina de Lleida estan creant una base de dades genètica per personalitzar els tractaments a les dones afectades amb un càncer de mama amb la variant HER2, que es dóna en el 20 per cent dels casos. En aquest sentit, l’investigador Serafín Morales va explicar que s’està analitzant la seqüència genètica dels teixits de les pacients tractades per determinar quins gens responen millor i d’una forma més ràpida al tractament. L’objectiu és poder personalitzar encara més els cicles de quimioteràpia de cadascuna de les dones i reduir-ne la toxicitat, amb menys efectes secundaris i millorant la qualitat de vida.

“Si una pacient només necessita tres mesos de quimioteràpia, ho sabrem abans de començar i li evitarem un tractament més prolongat que només pot perjudicar-la”, va assenyalar Morales. Així mateix, va recordar que el HER2 és el tipus més agressiu de càncer de mama, que afecta gent jove, però que serà el primer que es podrà curar fins i tot en fase metastàtica. “No podem disminuir la incidència del càncer de mama, però sí afinar el tractament i augmentar el nivell de supervivència millorant la qualitat de vida del pacient”, va destacar. Per contribuir a aquests avenços, l’Obra Social La Caixa ha doblat la seua aportació i destinarà 8.000 euros al projecte d’investigació de l’IRBLleida. Un conveni que es fa en el marc de la col·laboració amb l’associació Mamapop, que aquest any celebrarà la quarta edició de l’espectacle i que fins a dia d’avui ha destinat un total de 55.000 euros a la investigació del càncer de mama a Lleida.

Exigeixen més fons per a la investigació

La directora de l’IRBLleida, la doctora Elvira Fernández, va aprofitar ahir la presentació dels últims avenços en la investigació contra el càncer de mama per denunciar la retallada de fons en la investigació davant de la intervenció econòmica de la Generalitat per part de l’Estat espanyol. Segons Fernández, des de l’aplicació de l’article 155, l’institut de biomedicina té problemes de liquiditat per a nous projectes i el funcionament quotidià de la institució es veu paralitzat.

“Centrem els recursos a prioritzar el pagament de les nòmines dels investigadors”, va assenyalar. Unes retallades, va dir, que agreugen una situació que ja ve de lluny, amb menys aportació per part de l’Estat a la investigació.

El control que exerceix el Govern central en les finances catalanes preocupa Fernández, que va recordar que el patronat de l’entitat no pot funcionar després del cessament del conseller de Salut, Toni Comín. Per aquesta raó, Fernández va fer una crida a entitats bancàries i empreses a destinar els seus beneficis a la investigació i, en concret, a l’IRBLleida, amb menys aportacions que altres centres de l’àrea metropolitana de Barcelona. Així mateix, la directora va fer una crida perquè les entitats financeres apostin per invertir en l’IRBLleida i poder continuar així amb nous projectes. “L’Estat no protegeix la capacitat d’investigar i hem de confiar en la solidaritat de la gent i les aportacions d’entitats per continuar treballant”, va lamentar Fernández.

Davant d’aquestes retallades, que va qualificar d’“espectaculars”, la directora de l’IRBLleida va alertar que “es posa en risc una riquesa de la nostra societat com és la investigació i el lideratge de Catalunya en aquest àmbit”. Sobre aquesta qüestió, el director de l’Àrea de Negoci de CaixaBank a Lleida, Ignasi Fanlo, present ahir a la firma del conveni, va destacar que l’entitat aposta per la inversió en investigació, i al seu torn Fernández va demanar més compromís amb el territori.

Dos investigadores ahir, en un dels laboratoris de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida

Dos investigadores ahir, en un dels laboratoris de l’Institut de Recerca Biomèdica de LleidaÒSCAR MIRÓN

Dos investigadores ahir, en un dels laboratoris de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida

Dos investigadores ahir, en un dels laboratoris de l’Institut de Recerca Biomèdica de LleidaÒSCAR MIRÓN

tracking