SEGRE

AJUTS TERCER SECTOR

Desbloquegen deu milions per a entitats socials de Catalunya

El Govern central retenia els ajuts dels quals depenen les associacions

Imatge d’arxiu de ‘call center’ d’Aspid.

Imatge d’arxiu de ‘call center’ d’Aspid.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministeri de Sanitat, Assumptes Socials i Igualtat va pagar ahir els 10,3 milions pendents de les subvencions a entitats socials catalanes, que estaven bloquejats perquè, segons el Govern central, la Generalitat no havia tramitat les sol·licituds d’acord amb els requeriments estatals. La ministra, Dolors Montserrat, va atribuir la responsabilitat dels retards al pagament d’aquestes subvencions, que havien reclamat les entitats socials, “al Govern cessat, que va incomplir les condicions que havia establert el Govern espanyol per garantir la prestació dels serveis públics, l’estabilitat pressupostària i protegir l’interès general dels catalans”. La ministra va afegir que “el Govern central ha alliberat el pagament de les subvencions al Tercer Sector de Catalunya, que van ser bloquejades per incompliment de l’anterior govern de la Generalitat” i que ascendeixen a més de 10,3 milions d’euros.

En concret, dels pagaments desbloquejats, més de 5,3 milions d’euros corresponen a subvencions de programes de polítiques de joventut, 4,3 milions a programes d’acció cívica i voluntariat, i més de 700.000 euros a polítiques de dones que gestiona l’Institut Català de les Dones. Algunes associacions com la Federació de Persones Sordes de Catalunya (Fesoca), Down Catalunya o les federació d’associacions de discapacitats Cocarmi havien alertat del risc de desaparició d’algunes d’aquestes entitats socials i dels programes d’ajuda a les persones si no cobraven les subvencions.

Montserrat (Sanitat) culpa “el Govern cessat, que va incomplir les condicions que havíem establert”

En aquest sentit, el ministeri de Sanitat, en un informe sol·licitat pel ministeri d’Hisenda, exposa que aquestes subvencions al Tercer Sector de Catalunya són “urgents i d’extraordinària necessitat”, de manera que el Govern central ha donat llum verda als pagaments. “Aquest govern treballa per no deixar ningú enrere, per això aquestes ajudes arribaran als col·lectius més vulnerables”, va afirmar Montserrat.

Alleujament entre els beneficiaris després de mesos de contenció L’anunci d’aquestes quantitats pendents va causar alleujament entre les entitats. Una és la lleidatana Aspid, que desenvolupa diferents programes i serveis i dóna feina a persones amb discapacitat. La presidenta, Bibiana Bendicho, va explicar que “és evident que és una molt bona notícia perquè acumulem molt temps de contenció i amb projectes alentits”. Aquesta entitat es finança amb ajuts públics, que representen un 60 per cent del pressupost, i iniciatives privades, que són un 40 per cent. Bendicho també va afirmar que “fa molt temps que busquem finançament privat i generem noves vies d’ingressos per poder subsistir”. Així mateix, va lamentar que “és habitual que es bloquegin els ajuts a les entitats del Tercer Sector, ja sigui per eleccions o bé per altres motius”.

tracking