SEGRE

Una de cada cinc dones pateix abusos a les xarxes socials

El 26% de les que van experimentar assetjament va apuntar que es van divulgar dades personals o que les identificaven

Telèfons mòbils

El 65% dels treballadors és requerit per l'empresa fora de l'horari laboralSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una de cada cinc dones a Espanya afirma haver experimentat abusos o assetjament a les xarxes socials almenys en una ocasió, fins i tot rebent amenaces de mort o violació, segons una enquesta d’Amnistia Internacional (AI) que destaca l’estrès i ansietat que causen en les dones aquestes experiències a Internet.

L’enquesta, en la qual han participat 4.000 dones d’entre 18 i 55 anys de vuit països -500 en cadascun-, revela que gairebé la quarta part (el 23 %) de les enquestades a Dinamarca, Espanya, els Estats Units, Itàlia, Nova Zelanda, Polònia, el Regne Unit i Suècia va patir abusos o assetjament "on line" almenys una vegada.

Les xifres fluctuen entre el 16% a Itàlia, el 19% a Espanya i el 33 % als Estats Units, segons l’estudi, que alerta que el 41 % de les dones va reconèixer que en una ocasió almenys aquestes pràctiques havien fet que sentissin la seua integritat física amenaçada.

L’enquesta posa en relleu que la meitat (49 %) de les enquestades a Espanya que havien patit assetjament a Internet va dir que era de naturalesa misògina o sexista, mentre que en la resta de països és alguna cosa menys de la meitat (46 %). A Espanya s’eleva fins el 27% les dones que asseguren que els abusos incloïen amenaces d’agressió física o sexual, mentre que el 64 % de les espanyoles van manifestar que incloïen racisme, sexisme, homofòbia o transfòbia.

El 26 % de les dones, la mateixa xifra a Espanya, que van experimentar abusos va apuntar que es van divulgar per les xarxes dades personals o que les identificaven, una pràctica que es coneix com a "doxxing".

Subratlla també l’enquesta que el 59 % va manifestar que els abusos procedien de persones completament desconegudes.

Al voltant d’una quarta part de les dones va témer per la seguretat de la seua família, una xifra que ascendeix al 30 % en el cas de les espanyoles.

Amnistia Internacional posa èmfasi que l’impacte psicològic de l’assetjament a Internet pot ser devastador. Així, el 61 % de les dones, en el cas d’Espanya el 52 %, van admetre que com a conseqüència d’aquestes experiències tenien l’autoestima més baixa o havien perdut confiança en si mateixes.

Estrès, ansietat o atacs de pànic després de patir assetjament "on line" el van experimentar més de la meitat: el 55 % (el 51 % a Espanya), mentre que problemes per dormir els van patir el 55 % a Espanya i el 75 % a Nova Zelanda. Així mateix, el 44 % de les enquestades espanyoles (el 56 % als altres països) va apuntar que aquests abusos els havien impedit de concentrar-se durant períodes llargs.

L’ONG també destaca que arran d’aquestes experiències el 76 % de les dones van modificar la seua manera d’utilitzar les xarxes socials.

A Espanya, el 54 % va reconèixer aquests canvis, que incloïen limitar els continguts que publicaven a les plataformes: el 32 % de les dones va assegurar que havia deixat de publicar la seua opinió sobre certs temes.

tracking