SEGRE

És delicte insultar o incitar a l'odi en un xat de WhatsApp?

Segons els experts, en xats privats la mida del grup importa

WhatsApp ja permet anul·lar missatges enviats

WhatsApp ja permet anul·lar missatges enviatsSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

És delicte insultar o, fins i tot, incitar a l’odi en un xat de WhatsApp?, pot considerar-se privat l’escrit? Encara que són molts els dubtes de les conseqüències jurídiques, la mida en el nombre de participants sí que importa, també si són policies, com el cas de les converses destapades aquesta setmana. Uns comentaris en els que alguns dels més de cent participants -tots ells policies municipals de Madrid- lloen a Hitler, insulten immigrants, es lamenten perquè l’alcaldessa de Madrid no estigués al despatx d’Atocha quan el 1977 van assassinar advocats laboralistes i, fins i tot, amenacen l’agent que ha denunciat els fets. I és això últim, un delicte d’amenaces, el que de moment investiga un jutjat de Madrid, al qual va acudir aquest agent per demanar una ordre d’allunyament.

Al marge del recorregut penal d’aquest assumpte o que l’Ajuntament ja ha actuat contra tres d’aquests agents -els ha suspès temporalment de les seues funcions, amb retirada de l’arma i la credencial reglamentària- el debat suscitat se centra en determinar si els comentaris vessats en un xat privat poden ser constitutius de delictes d’odi, enaltiment o d’injúries. Si bé hi ha precedents en una i una altra direcció, el cert és que els experts no es posen d’acord a l’hora d’atribuir a comentaris privats, siguin de l’índole que siguin, un càstig penal. I és aquí on resideix la polèmica amb els agents municipals. Cap dels juristes consultats per Efe no nega que el xat sigui un fòrum privat, però tenen clar que la mida de l’esmentat grup sí que importa i que, per tant, els possibles delictes que es puguin incórrer depenen i molt de la possibilitat que puguin fer-se públics.

"Si ets al carrer i et graven fent alguna cosa, tu no pots al·legar intromissió perquè saps que estàs exposat al públic, una altra cosa és que et gravin dins d’un cotxe a les fosques en un descampat perquè en aquest cas tu esperaves tenir aquesta intimitat", diu a Efe gràficament un agent de la Guàrdia Civil, que admet que un xat amb més de cent participants "privat, privat...". És el que es denomina, la expectativa de privacitat, en paraules de l’advocat Alonso Hurtado, soci d’Écija Abogados especialitzat en el dret de les tecnologies de la informació, que apunta a Efe la possible rellevància que aquests comentaris siguin proferits per policies; és a dir, agents de l’autoritat que hauran de demostrar que aquestes opinions res han de veure amb l’exercici del seu treball.

Tant Hurtado com l’advocat penalista Jaime Montero i altres fonts fiscals consultades sostenen que "de forma evident" i "clara" alguns dels comentaris d’aquest xat són constitutius d’un delicte d’odi, tipificat en el Codi Penal, que contempla es podrà incórrer en ell "per un mitjà de comunicació social, per internet o mitjançant l’ús de tecnologies de la informació, de manera que es fes accessible a un elevat nombre de persones". En definitiva, emfatitza a Efe una fiscal especialitzada en criminalitat informàtica, es tracta de l’oportunitat de la publicitat, el risc que aquests comentaris transcendeixin més enllà de l’àmbit d’aquest fòrum, encara que la línia, reconeix, és molt difusa.

Un altre assumpte que pot complicar aquests policies si alguns dels seus comentaris arriben als tribunals és que han estat proferits per agents de l’autoritat. Caldria veure, diuen alguns advocats consultats, si ho van fer en horari laboral i, sobretot, demostrar per a la seua defensa que, en qualsevol cas, els van escriure a títol individual. I és a això, a tombar la validesa de la prova, el xat, en el que en un futur haurien d’estar aquests policies si aquest assumpte arriba a la Justícia per demostrar que aquest fòrum era absolutament privat i que l’obtenció d’aquests comentaris s’ha aconseguit vulnerant el seu dret a la intimitat.

Els sindicats de Policia Municipal ofereixen versions matisades. Cap aprova les opinions abocades, però tant el majoritari, el CPPM com APMU, afirmen que eren missatges privats i que s’han fet públics per un integrant del mateix que va administrar un altre fòrum policial que mai no va denunciar les desqualificacions que també s’abocaven en ell. Més dura es mostra l’associació que agrupa els caps de policia local, que veuen algunes opinions són clarament constitutives de delicte d’odi i "absolutament intolerables per als qui tenen la condició d’agents de l’autoritat". En el que tornen a estar d’acord és que qui ha perdut és la pròpia institució, la imatge de la qual ha quedat molt deteriorada, malgrat que té un comportament exemplar amb els madrilenys.

tracking