SEGRE

SALUT NEFROLOGIA

Un trasplantament de ronyó molt especial

Un veí d’Alpicat és el receptor número 2.000 d’aquest òrgan al Vall d’Hebron || Pedro Villalobos feia un any i mig que estava en diàlisi per una insuficiència renal a causa d’una quimioteràpia

Pedro Villalobos i la seua dona, Maribel López, a la consulta amb el doctor Francesc Moreso.

Pedro Villalobos i la seua dona, Maribel López, a la consulta amb el doctor Francesc Moreso.VALL D’HEBRON

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’hospital Vall d’Hebron de Barcelona va aconseguir aquest mes de juliol passat una fita molt especial: el trasplantament renal en adult número 2.000 (una xifra a l’abast de molt pocs centres) des que va portar a terme el primer, l’any 1976. El protagonista d’aquesta curiosa història és un veí d’Alpicat, Pedro Villalobos, que patia des de feia més de dos dècades una insuficiència renal causada per una quimioteràpia amb què li van tractar un limfoma de Hodgkin.

“Em va fer gràcia saber que era el trasplantat dos mil. Quan m’ho va dir el doctor, vaig riure”, va recordar ahir aquest lleidatà de 56 anys, cap de manteniment de l’ajuntament d’Alpicat, en declaracions a SEGRE el dia que va obtenir l’alta mèdica. El ronyó danyat s’havia anat deteriorant amb el pas del temps i, el gener de l’any passat, Pedro no va tenir cap més remei que començar a fer diàlisi, amb sessions de cinc hores tres dies a la setmana. “Llavors vaig assimilar que m’haurien de fer un trasplantament”, va explicar.

Un any i mig després, va arribar el donant, anònim, i el 7 de juliol es va sotmetre a un trasplantament que va ser un èxit i que només el va obligar a estar ingressat vuit dies. “Físicament, jo em trobava bé abans, però el trasplantament m’ha donat la vida, perquè la meua qualitat de vida ha millorat moltíssim. Ja no he d’estar lligat a la diàlisi”, va reconèixer. “I aviat podrà reincorporar-se a la feina”, va apuntar Francesc Moreso, cap clínic de Trasplantament Renal del Vall d’Hebron. I és que aquest tipus d’operacions permet als pacients afectats recuperar un funcionament renal a un nivell entre el 50 i el 70%, davant del 15% de quan s’estan sotmetent a diàlisi. El seguiment després de la cirurgia es du a terme entre l’hospital barceloní i l’Arnau de Vilanova.

Els hospitals catalans, líders, fan cada any gairebé mil operacions Els hospitals catalans realitzen cada any gairebé un miler de trasplantaments. D’aquests, 700 són de ronyó, 150 de fetge, 80 de pulmó, 20 de cor i 20 de pàncrees. Aquestes xifres han portat Catalunya a tenir una taxa de 100 trasplantaments per milió d’habitants, la més alta a l’Estat i tot un referent mundial, per sobre dels 40 d’Alemanya i dels 50 dels Estats Units. L’edat en la qual es realitza aquest procediment és cada vegada més avançada i s’arriben a trasplantar pacients de fins a 85 anys, quan tenen un bon pronòstic i es calculen més de tres anys d’esperança de vida.

tracking