SEGRE

FEMINISME

"La cultura masclista ha normalitzat la violència contra les dones"

Lleida clama contra les agressions en la celebració del dia mundial

"La cultura masclista ha normalitzat la violència contra les dones"Lleonard Delshams

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

"La violència de gènere no és un problema de les dones, és un problema de tota la societat. La cultura masclista ha normalitzat la conducta delictiva cap a les dones, que la pateixen i fins i tot se senten culpables." Amb aquestes paraules ha començat aquest matí la lectura del manifest institucional que han llegit les jugadores del club femení d’hoquei de Vila-sana i d’Alpicat a la plaça dels Fanalets de Sant Jaume amb motiu de la celebració del Día Mundial per a l’Eradicació de la Violència Contra les Dones, un acte al qual han assistit mig centenar de persones. El manifest, escrit per la periodista Mònica Planas, ha animat les dones a denunciar, a no callar, a sentir-se lliures i s’ha dirigit a tots els sectors de la societat implicats: agressors, cossos policials, judicatura, institucions, mitjans de comunicació i persones que miren cap a un altre costat. "Pareu-los a ells, acompanyeu-les a elles", ha sentenciat.

La lectura del manifest ha estat acompanyada per la música dels alumnes del Conservatori i de l’Aula Municipal de Música de Lleida i ha acabat amb una ofrena floral de les autoritats al monument "Llàgrimes per a tu".

L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha explicat que aquest any els serveis socials de la Paeria han atès 529 dones en situació de violència masclista i que ha allotjat 18 dones i 13 de menors en pisos. Per la seua part, Inma Manso, subdelegada del Govern a Lleida, s’ha referit a les 45 dones assassinades a Espanya aquest any en mans de les seues parelles (en tot l’any passat van ser 44). D’aquestes, només 8 havien presentat denúncia. Finalment, Carme Castelló, coordinadora territorial de l’Institut Català de les Dones a Lleida, ha explicat que les atencions als serveis de la Generalitat han augmentat a Lleida, passant de 1.590 el 2016 a 1.704 fins 31 d’octubre d’aquest any.

El col·lectiu Dones de Lleida, per la seua part, ha denunciat la "violència institucional" i ha criticat que Lleida no compti amb un centre específic d’atenció a dones víctimes de violència masclista. "Necessitem un centre públic específic amb professionals formats, d’unes 20 places, per atendre a les víctimes," ha afirmat la seua portaveu, Gemma Casal.

tracking