SEGRE

ESNOTICIA

Gairebé vuit de cada deu dones que han patit maltractaments tiren endavant

Lluny de cessar, la violència masclista continua sent una xacra social que afecta centenars de dones. Malgrat viure un infern, el 80% de les víctimes aconsegueix tirar endavant. Denunciar és la clau, segons els Mossos, que constaten que les víctimes més vulnerables actualment són les dones més grans de 65 anys i les adolescents.

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El terrorisme domèstic és una xacra que no cessa. Però les centenars de lleidatanes que han denunciat maltractaments i que han aconseguit escapar-se d’aquest infern constaten que hi ha esperança. De fet, vuit de cada deu maltractades s’han pogut escapar de la violència, un percentatge que, segons la Macroenquesta de Violència contra la Dona, ha augmentat cinc punts en tres anys. Per a això és fonamental que la dona denunciï i demani ajuda. Fins al mes d’octubre d’aquest any, els Mossos d’Esquadra han registrat un total de 662 denúncies per violència en l’àmbit de la parella a les comarques de Ponent, fet pel qual han estat detinguts més de 200 agressors. I a aquesta violència ha d’afegir-se la que succeeix en l’àmbit de la llar i la víctima de la qual és la dona. En aquest cas, les denúncies van ser 123 entre el gener i l’octubre, període en el qual es van arrestar 46 persones, tres d’elles menors.

L’atenció i la protecció són les prioritats dels Mossos d’Esquadra a l’hora de rebre una denúncia. Així ho explica a SEGRE Salvador Gallego, del Grup d’Atenció a la Víctima de la regió policial de Ponent. “La immensa majoria de les dones que pateixen violència aconsegueix tirar endavant i l’augment de les denúncies s’explica perquè ja no s’aguanta tant i al primer moment de violència denuncien”, assenyala. Gallego afirma que, de les ordres de protecció assignades a víctimes, ells porten el seguiment d’unes 700 dones que tenen un risc baix de patir algun tipus d’agressió. Una altra desena tenen establert un nivell mitjà.

Els col·lectius que més preocupen són els joves i la gent gran. En el primer cas, per l’augment del control de parella a través de les xarxes socials. El segon, per la dificultat de detectar els episodis de violència. “Si hi ha una gran xifra negra d’invisibilitat en la violència masclista, encara és més gran en el cas dels majors de 65 anys”, constata Gallego.

Sobre la violència sexual, l’agent es mostra clar. “Quan una dona diu no, tot el que vagi més enllà és delicte. Ens centrem a protegir, però hauríem d’apostar per prevenir futurs agressors”, apunta.

Gairebé vuit de cada deu dones que han patit maltractaments tiren endavant

Gairebé vuit de cada deu dones que han patit maltractaments tiren endavantLLEONARD DELSHAMS

tracking