SEGRE

TRADICIONS NADAL

Sant Guim es queda sense pessebre

El desacord entre consistori i el grup La Marinada porta a suspendre’l després de 34 edicions que el convertien en el més veterà || Peramola tampoc el farà i Montferrer i Organyà ho debatran

L’escenificació de Sant Guim és, amb 34 anys de trajectòria, la més antiga de Lleida.

L’escenificació de Sant Guim és, amb 34 anys de trajectòria, la més antiga de Lleida.X.SANTES MASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La tradició dels pessebres vivents a les comarques lleidatanes viu moments difícils. I és que després que Sudanell el suspengués l’any passat per la falta de relleu generacional i Linyola n’anunciés la cancel·lació fa dos setmanes per la situació política, Lleida perd ara també un dels més representatius en aquest sector, el de Sant Guim de la Plana, que amb els seus 34 anys de trajectòria és el més veterà. Així, la promotora, l’associació La Marinada, va anunciar ahir en un comunicat la seua decisió de no organitzar aquest any l’escenificació nadalenca.

La falta d’acord amb el consistori ha portat el grup a desistir en l’organització d’aquest muntatge que mou cada any uns 300 figurants. La falta d’afinitat entre ajuntament i La Marianada es remunta a fa una dècada i va arribar al punt més alt en el 25 aniversari del projecte. Llavors només es van oferir de forma simbòlica algunes escenes del muntatge. Si bé el 2011 es firmava un acord al Consell de la Segarra sota la presidència d’Adrià Marquilles, el cert és que els frecs han continuat.

Ardèvol ha programat 14 sessions i als Magraners es representarà els dies 25 i 26 de desembre

L’alcalde de Sant Guim, Josep Llobet, considera que la principal problemàtica és la falta de relleu en el projecte i manifesta que aquest any com a novetat només se’ls ha proposat pagar la calefacció, la llum i la neteja del local social, que suma uns 45 euros en cada jornada.

les claus

  • Ardèvol. Gairebé una quinzena de representacions oferirà el pessebre d’Ardèvol, amb dos sessions (a les 18.30 i a les 19.30 hores) els dies 26 i 30 de desembre i 1, 6, 7, 13 i 14 de gener. El preu de l’entrada és de 10 euros (5 entre 5 i 9 anys). 
  • Magraners. El pessebre vivent dels Magraners es representarà els dies 25 i26 de desembre, entre les sis i les vuit de la tarda a l’antic hangar. El preu de l’entrada és de 3 euros. Constarà de 39 quadres i uns 150 figurants. 
  • Relleu generacional. La falta de relleu generacional és un dels motius que han al·legat els responsables d’alguns dels pessebres vivents per suspendre’ls. És el cas del de Sudanell, que comptava amb la implicació de fins a 250 veïns.
  • Situació política. La situació política és una altra de les causes. El col·legi Mare de Déu de Montserrat de les Borges Blanques va informar de la cancel· lació del pessebre per aquesta raó. A Linyola van fer el mateix també per aquesta causa.

Per la seua part, membres de La Marinada van declarar que no s’han complert els acords firmats el 2011.

En aquest sentit, van reconèixer el cansament per una situació que es dilata en el temps i que dificulta els ànims a l’hora de preparar el muntatge. De moment es tracta d’una decisió només per a aquest any, per la qual cosa no es descarta la recuperació de l’escenificació del projecte en el futur. El pessebre de Sant Guim va ser declarat d’Interès Turístic el 2002 per la Generalitat.

La cancel·lació de pessebres vivents també ha arribat a l’Alt Urgell. Des de l’ajuntament de Peramola van confirmar ahir la decisió de no organitzar aquest any l’activitat, mentre que els consistoris d’Organyà i Montferrer ho debatran durant els propers dies.

Ardèvol, al Solsonès, i el barri dels Magraners mantenen la tradició Malgrat les cancel·lacions d’alguns dels pessebres vivents més representatius de les comarques lleidatanes, no tot són males notícies en aquesta tradició nadalenca. I és que encara hi ha espai per a l’esperança i algunes d’aquestes representacions han decidit seguir endavant malgrat les dificultats. És el cas del pessebre d’Ardèvol, al Solsonès, que mostrarà al públic les seues treballades escenes en fins a set dies diferents durant aquest Nadal (els dies 26 i 30 de desembre i 1, 6, 7, 13 i 14 de gener, amb dos sessions diàries a les 18.30 i a les 19.30 hores). “S’està posant difícil seguir endavant i costa mantenir-lo a nivell de muntatge i organització perquè cada any hi ha gent que ho deixa per diferents motius”, explica Màrius Codina, una de les persones que estan al capdavant d’aquest pessebre. Tot amb tot, més de 200 figurants participaran en la trentena d’escenes que es muntaran d’aquesta representació, dividida en dos parts, un pessebre bíblic i un espectacle. El preu de les entrades serà de 10 euros (cinc per als nens de 5 a 9 anys i gratuït per als menors d’aquesta edat). El barri dels Magraners també es mantindrà fidel al seu pessebre. Serà els dies 25 i 26 de desembre i comptarà amb la participació d’aproximadament uns 150 figurants de totes les edats que mostraran als visitants un total de 39 quadres diferents. No hi faltaran els materials de reciclatge en la construcció dels decorats, un fet que s’ha convertit en un distintiu d’aquest pessebre vivent de Lleida ciutat. Estarà situat a l’antic hangar dels Magraners i les entrades costaran 3 euros. Es representarà entre les sis i les vuit de la tarda, per la qual cosa no hi haurà sessions, sinó que els visitants hi entraran de forma continuada. El pessebre, amb quadres teatralitzats a ritme de musical, va començar a representar-se el 1964.

tracking