SEGRE

SERVEIS TERCERA EDAT

Lleida guanya 200 places concertades de geriàtrics i el sector comença a respirar

El sector de les residències comença a recuperar-se al cap de durs anys de crisi i ho fa gràcies al fet que en els últims dos anys la Generalitat ha augmentat en més de 200 les places concertades o col·laboradores en els geriàtrics de la província. No obstant, recorda que fa vuit anys que l’aportació del departament està congelada en la mateixa quantia.

Usuaris ahir a la residència Llar d’Avis del Carme de Tàrrega.

Usuaris ahir a la residència Llar d’Avis del Carme de Tàrrega.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’obertura de l’aixeta de la concertació de places en residències de persones grans per part de la Generalitat de Catalunya, que a més ja té al corrent els pagaments amb els centres, i la reactivació d’ajuts permet al sector tornar a veure la llum després de diversos anys al límit. I és que les comarques lleidatanes han guanyat en els últims dos anys més de 200 places concentrades o col·laboradores (els dos models d’aportació pública en centres privats), la qual cosa ha permès a les residències ocupar places que abans es trobaven buides i reduir-les a la meitat (n’hi havia més de 300 fa tres anys i ara es calculen en unes 170).

També ha permès aquest fet l’augment de persones grans que cobren una Prestació Econòmica Vinculada (PEV), l’ajuda prevista perquè persones grans puguin costejar-se una plaça privada mentre esperen que els en sigui concedida una de caràcter públic.

“Hi ha una millora de l’economia i famílies que abans s’enduien els seus familiars d’edat a casa per cuidar-los perquè no podien pagar una residència, ara sí que s’ho poden permetre, també perquè hi ha més ajuts”, explica Ricard Roda, delegat a Lleida de l’Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA), la patronal més gran del sector.

No obstant, i malgrat que les residències noten que hi ha indicis d’una recuperació, asseguren que no es poden llançar encara les campanes al vol. I és que alerten que el marge de benefici d’un sector que ocupa de forma directa més de 1.500 persones a les comarques lleidatanes és pràcticament zero. El principal motiu és que fa vuit anys que l’aportació de la Generalitat de Catalunya a les places concertades i col·laboradores està congelada en la mateixa quantitat, la qual cosa ha obligat les residències a assumir el cent per cent de l’augment dels preus, tant en despesa d’infraestructures com en personal (increment de l’IPC en els sous dels treballadors). “Això ha provocat que hàgim hagut de reduir el personal al mínim que marca la llei i que s’hagin paralitzat inversions”, apunta Roda.

"Estem molt millor, però encara falta"

Ricard Roda. Delegat d'Acra a Lleida

Com es recupera el sector després d’uns anys de crisi en els quals ha estat al límit?

Estem molt millor que ara fa dos anys gràcies a la millora de l’economia, la concertació de noves places i la reactivació d’ajuts, però encara falta molt de camí per recórrer.

Quina és la principal problemàtica actual del sector?

El temps que hem passat sense que la Generalitat augmenti la part que aporta a les places concertades o col·laboradores. Hem hagut d’assumir nosaltres mateixos l’augment de preus i això ha provocat que el marge de benefici sigui zero, la qual cosa ens impedeix poder fer inversions. I tampoc podem apujar preus a les places privades perquè hi ha competència.

tracking