SEGRE

SALUT DIA MUNDIAL

Proven una nova vacuna de la sida creada per una lleidatana

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa i l’hospital Can Ruti desenvolupen un nou estudi per aconseguir una vacuna terapèutica eficaç en la lluita contra aquesta malaltia. Al capdavant d’aquest assaig hi ha una altra vegada, com a investigadora principal, la lleidatana Beatriz Mothe que és, a més a més, la creadora d’aquest nou medicament en proves juntament amb el també investigador d’aquest centre català Christian Brander.

La investigació es va iniciar el juliol passat gràcies a la posada en marxa d’una empresa spin off, Aelix Therapeutics, creada per a aquesta comesa al costat de tres grups inversors. La iniciativa ha permès ja l’administració de diverses dosis d’aquesta vacuna a una quinzena de pacients que de moment estan responent bé al tractament. L’objectiu és poder tenir els primers resultats el 2019 o 2020.

L’entitat alerta que la taxa de nous contagis es manté i posa l’èmfasi en la prevenció

L’assaig clínic en el qual es troba ara immersa Mothe persegueix la mateixa estratègia que el presentat per la investigadora el febrer passat als Estats Units. Els històrics resultats fets públics versaven sobre una vacuna també terapèutica (no preventiva) ideada per professionals de la Universitat d’Oxford (ara és la mateixa Mothe la creadora del medicament) que havia permès a cinc dels catorze pacients a qui s’havia administrat controlar el virus del VIH per si sol, sense la necessitat d’un tractament antiretroviral, únicament gràcies al seu sistema immunitari.

Mothe i l’equip que coordinava en aquest assaig clínic acaben de concloure l’estudi, que encara no té resultats, ja que ara es troben analitzant si el temps que els pacients han aconseguit estar sense tractament es deu a una millor resposta a la vacuna o a altres factors.

No obstant, els experts alerten que això no ha de ser motiu per no utilitzar el preservatiu, ja que el nou tractament no evitaria altres malalties de transmissió sexual.

BEATRIZ MOTHE. Edat: 40 anys. Professió: Investigadora.  Llicenciada en Medicina per la UdL, Beatriz Mothe és actualment investigadora de l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, on porta treballant més d’una dècada. A més, exerceix com a metge a la Unitat del VIH de l’hospital Can Ruti de Badalona i a la Fundació Lluita contra la Sida. El 2012 va obtenir el premi a la millor tesi sobre malalties infeccioses. També coordina assajos i és docent a la UAB i la Universitat de Vic. El febrer d’aquest mateix any va presentar als EUA un assaig clínic coordinat per ella mateixa sobre una vacuna terapèutica que va aconseguir per primera vegada en la història que persones portadores del VIH fossin capaces de controlar el virus sense necessitat de prendre antiretrovirals.

Trenta casos cada any a Lleida i el 30% d’infectats ho desconeix

L’associació Antisida de Lleida va alertar ahir que cada any es detecten a la província entre 30 i 35 nous casos d’infeccions pel VIH (una tercera part dels quals a l’entitat). “La xifra no augmenta, però el problema és que tampoc no es redueixen. Per això és tan important la prevenció”, va apuntar Joan Fibla, president d’Antisida, durant l’acte de commemoració del Dia Mundial de la Sida a la plaça de la Paeria, on es va llegir un manifest i voluntaris i autoritats van desplegar un gran llaç roig. Tanmateix, des de l’entitat també van voler mostrar la seua preocupació per una altra xifra, i és que es calcula que entre un 25% i un 30% de les persones que estan infectades ho desconeix. “Poden estar durant anys sense símptomes mentre disseminen la malaltia i aquesta evoluciona al seu cos”, va apuntar Fibla, que va recordar que actualment les noves infeccions es donen per la via de la transmissió sexual (fonamentalment entre homes), mentre que la de la droga ha desaparegut pràcticament. L’entitat va centrar el Dia Mundial a reivindicar la lluita contra l’estigma i el rebuig social que encara pateixen les persones amb el VIH i alertar que la malaltia encara no ha desaparegut. “Els afectats tenen dret a una vida plena tant familiar com laboral o sexual. Lamentablement el rebuig segueix i és molt dur i lamentable”, va concloure.

Una píndola preventiva, l’esperança per reduir infeccions

Mentre no s’assoleix el somni de tenir una vacuna contra la sida, la millor estratègia és la prevenció. I en aquest sentit un tractament preventiu que s’administraria a col·lectius de risc podria ser una realitat a curt termini a Espanya, on ja s’han fet proves pilot. Es tracta d’una píndola, PrEP, amb un 90% d’eficàcia ja present en països com Bèlgica, Anglaterra, França o els EUA.

Membres de l’entitat i autoritats, ahir, amb el llaç roig desplegat a la plaça de la Paeria.

Membres de l’entitat i autoritats, ahir, amb el llaç roig desplegat a la plaça de la Paeria.IRSICAIXA

Membres de l’entitat i autoritats, ahir, amb el llaç roig desplegat a la plaça de la Paeria.

Membres de l’entitat i autoritats, ahir, amb el llaç roig desplegat a la plaça de la Paeria.IRSICAIXA

tracking