SEGRE

ESTUDI MUTILACIÓ GENITAL

Lleida, segona ciutat catalana amb més dones en risc de patir una ablació

Actualment viuen a Lleida ciutat 1.285 dones, de les quals 346 tenen menys de 14 anys, originàries de països on la mutilació genital és encara una pràctica habitual. Aquesta xifra la converteix en la segona ciutat catalana amb més població femenina en risc de patir una ablació, només darrere de Barcelona. A tota la província, són 2.779.

Imatge d'un cartell contra l'ablació a la Costa d'Ivori.

Lleida, segona ciutat catalana amb més dones en risc de patir una ablacióEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Lleida és la segona ciutat catalana, només darrere de Barcelona, en la qual conviuen més dones que estan en risc de patir una ablació. Són un total de 1.285 lleidatanes, totes elles originàries dels principals països en els quals aquesta pràctica ancestral és encara habitual (Senegal, Gàmbia, Nigèria o Guinea, entre d’altres). D’aquestes, 346 tenen menys de 14 anys. Així consta al mapa de la Mutilació Genital Femenina elaborat per la Fundació Wassu UAB, segons el qual Barcelona és la ciutat catalana amb més de dones en aquesta situació, 2.227, només un miler més que la capital de Ponent. En aquest llistat de localitats catalanes amb més població femenina originària d’algun dels 28 països de l’Àfrica Subsahariana, l’Orient Mitjà i Àsia en els quals l’ablació està estesa, també apareixen altres municipis lleidatans.

El segon de Ponent amb més risc és Cervera (ocupa la posició número 23), amb 199 dones, i el segueix Guissona (al lloc 24), on resideixen 196 veïnes en aquesta situació. També apareixen localitats com Les, Mollerussa, Balaguer, Tàrrega, Alcarràs o Almacelles. Entre tots aquests sumen més de 2.400 dones i la xifra ascendeix a 2.779 a tota la província, de les quals 809 són menors de 14 anys.

El risc rau en la possibilitat que aquestes dones siguin sotmeses a una ablació en el moment en què viatgin, per diferents motius, als seus països d’origen. I és que no seria la primera vegada que ocorre. En els últims anys han sortit a la llum casos. Un dels últims, aquest mateix any, en el qual una jove de Lleida de 24 anys va explicar a SEGRE com quan en tenia 7 va viatjar amb els seus pares a Gàmbia, d’on aquests eren originaris, encara que ella ja havia nascut a Ponent. Allà va ser sotmesa a una mutilació genital. El 2015 es va sotmetre a una reconstrucció del clítoris. El seu cas contrasta amb el d’una nena del Segrià a qui els Mossos van impedir a començaments d’aquest any que se la sotmetés a una ablació. Els serveis de prevenció de la policia autonòmica van detectar que la petita podria viatjar al país d’origen dels seus pares, Mali, per ser mutilada. Des de l’any 2008, els Mossos d’Esquadra han evitat una vintena d’aquests casos a les comarques lleidatanes. És el resultat d’un protocol que es va posar en marxa a Catalunya el 2002 per fer un seguiment policial i judicial de casos sospitosos.

La xifra ascendeix a 2.779 dones a tota la província, de les quals 809 són menors de 14 anys

Els progenitors , per la seua part, van recórrer aquesta decisió, que és permanent, a l’afirmar que s’havien compromès amb el Protocol d’Actuacions per Prevenir la Mutilació Genital Femenina. Tanmateix, els serveis socials, malgrat tancar l’expedient de risc, no van poder confirmar al cent per cent que la família no les sotmeti a una ablació al tractar-se d’una pràctica de la zona de procedència dels seus pares, havent-se practicat en les dones de la família d’origen.

La veu d’alarma la va donar el col·legi d’una de les menors davant d’un viatge imminent a Mali el març del 2016.

LES CLAUS

  • 200 milions de víctimes. Més de 200 milions de dones i nenes vives actualment han estat objecte de mutilació genital als 30 països de l’Àfrica, l’Orient Mitjà i Àsia on es concentra aquesta pràctica. En la majoria de casos es practiquen en la infantesa, en algun moment entre la lactància i els 15 anys. És una violació dels drets humans de les dones i nenes.
  • Catalunya, al capdavant. Segons l’estudi de la Fundació Wassu UAB, Catalunya és la comunitat autònoma amb més dones en risc de patir una ablació. Són un total de 21.298, de les quals 6.295 tenen menys de 14 anys. Per províncies, Barcelona és la que allotja més població femenina d’aquestes característiques, seguida de Madrid i Girona. Per lluitar contra això, els Mossos compten des del 2002 amb un protocol que permet fer seguiment policial i judicial de casos sospitosos.

DADES

  • 2.779 DONES A PONENT.  Segons l’estudi de Wassu UAB, a les comarques lleidatanes resideixen 2.779 dones originàries de països on es practica l’ablació.
  • 809 MENORS DE 14 ANYS. D’aquestes 2.779 lleidatanes en risc de patir una ablació en un viatge als seus països d’origen, 809 tenen menys de 14 anys.
  • 1.285 A LLEIDA CIUTAT. Una mica menys de la meitat, 1.285, viuen a Lleida capital, la qual cosa l’ha convertit en la segona ciutat amb més dones en risc.

Veten sortir d’Espanya a dos nenes de la Segarra Els Mossos d’Esquadra i la justícia lluiten conjuntament per impedir que es practiqui l’ablació a les dones que estan en risc. Mostra d’això és l’última decisió de l’Audiència de Lleida, que ha determinat que dos nenes de 2 i 9 anys de la Segarra no podran abandonar l’Estat sense permís judicial fins que compleixin la majoria d’edat davant del risc que pateixin una ablació, segons va avançar SEGRE fa dos setmanes. Una decisió que el tribunal pren després que es detectés que totes dos poguessin ser víctimes d’aquesta pràctica davant de l’imminent viatge dels seus pares a Mali, el seu país d’origen.

tracking