SEGRE

SALUT INVESTIGACIÓ

Estudi sobre el trastorn del son associat al Parkinson

Amb 539 pacients del CAP de Balaguer, Onze de Setembre i Santa Maria

Vista del CAP Onze de Setembre, un dels tres centres de l’estudi.

Vista del CAP Onze de Setembre, un dels tres centres de l’estudi.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un total de 539 usuaris dels CAP de Balaguer i de l’Onze de Setembre, de Lleida, així com de la Unitat del Son de l’Hospital Universitari de Santa Maria han participat en un estudi sobre el trastorn de conducta durant el son REM en població de més de 60 anys i el seu possible vincle amb la malaltia de Parkinson. Segons va informar ahir el departament de Salut, la investigació, publicada aquest mes de desembre per la revista Sleep Medicine, ha estat dirigida pels doctors Montserrat Pujol del Santa Maria; Jesús Pujol, del CAP de Balaguer, i Àlex Iranzo, de l’Hospital Clínic de Barcelona.

L’estudi té com a objectiu trobar la freqüència d’una sèrie de conductes durant el son REM que podrien desenvolupar una malaltia neurodegenerativa com el Parkinson. Aquest tipus d’investigacions ajuda la detecció precoç de la malaltia. El trastorn de conducta en son REM (TCSR) es defineix com una alteració del son que es manifesta per la presència d’activitat motriu prominent.

El diagnòstic d’aquest trastorn del son permet detectar de forma precoç la malaltia de Parkinson

Amb més incidència en adults de més de 55 anys, aquest tipus de trastorn és potencialment lesiu per al pacient, ja que quan dormen representen el son i durant el malson poden discutir, parlar, cridar, donar cops de puny, puntades de peu o caure del llit fins al punt de lesionar-se.

El diagnòstic d’aquest trastorn requereix una videopolisomnografia nocturna que demostri que en la fase REM hi ha un augment de l’activitat muscular associat a conductes vigoroses. Aquest sistema permet descartar altres patologies, com l’apnea, epilèpsia durant el son o somnambulisme.

A més, hi ha pacients amb TCSRI que afirmen que dormen bé i no són conscients del que fan mentre somien, per la qual cosa en aquests casos és essencial fer la història clínica amb la parella amb la qual dorm el pacient. Actualment, s’investiga en medicaments que evitin que les persones amb TCSRI desenvolupin Parkinson.

Les proves van detectar quatre casos entre els usuaris L’estudi va permetre diagnosticar aquest trastorn del son en fase REM en quatre dels 539 pacients que es van sotmetre a l’assaig. El cribratge es fa amb una doble pregunta. En un primer moment, se’ls va demanar si alguna vegada li havien comentat o tenia la sospita que viu amb intensitat els seus somnis. I la segona qüestió se centrava a saber si el pacient, mentre està adormit, té conductes com donar cops de puny, moure els braços o les cames com si estigués corrent. A les persones que van respondre afirmativament tant a una qüestió com a l’altra se’ls va oferir la possibilitat de fer la prova de la videopolisomnografia a la Unitat del Son del Santa Maria, que va permetre confirmar el diagnòstic d’aquest trastorn del son en REM en el 0,74 per cent de la mostra estudiada.

tracking