SEGRE

Afegir usuaris a grups de Whatsapp sense el seu consentiment es pot sancionar

En el cas d’empreses, s’enfrontarien a multes de fins 300.000 euros

L'aplicació Whatsapp en un telèfon mòbil

Afegir usuaris a grups de Whatsapp sense el seu consentiment es pot sancionarEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) ha determinat que és una infracció greu incloure en un grup de Whatsapp un usuari sense el seu consentiment, una decisió que no afecta a l’àmbit domèstic i familiar, sinó que busca protegir la privacitat de les dades personals i també la finalitat amb què se cedeixen.

L’advocat Joaquín Muñoz, del despatx ONTIER, ha explicat aquest dimecres a Efefuturo que la resolució suposa un avís per a totes aquelles empreses que poguessin seguir aquest exemple, perquè s’enfrontarien a multes de fins 300.000 euros. La decisió, en concret, fa referència al cas de l’ajuntament de Boecillo a Valladolid, on un regidor va incorporar en un grup d’informació veïnal per Whatsapp ciutadans sense el seu consentiment. És resolució vinculant, així que les corporacions que incorreguessin en una infracció d’aquest tipus haurien de recórrer, si així ho decidissin, davant de l’Audiència Nacional, encara que en el cas de l’ajuntament no és previsible que ho faci ja que en ser una administració pública el pagament de la sanció no procedeix, ha explicat l’advocat.

La Llei de Protecció de Dades no aplica, tanmateix, els tractaments de dades personals en l’àmbit domèstic, per la qual cosa els usuaris de Whatsapp incorporats a un grup familiar o entre amics en qui tots siguin coneguts no es veurien afectats inicialment per la resolució.

Una altra cosa és que es compartissin en el "xat" telèfons de persones que no es coneix entre si, i a més es fes per a finalitats informatives, publicitàries o altres activitats professionals diferents de l’objectiu inicial pel qual es van sol·licitar aquestes dades personals, on s’entén que la llei sí que seria aplicable, afegeix l’expert. Ja que la xarxa social Whastapp permet incloure als components del grup sense previ avís sobre la incorporació al mateix i, per tant, l’afectat es veu immers automàticament en el "xat", sí seria aconsellable, per deferència, que el responsable de la seua creació informés abans els seus nous membres, fins i tot en els casos d’activitat restringida a ús domèstic ja que, d’alguna forma, amb aquesta acció s’està comunicant el telèfon dels integrants del grup a la resta.

El cas és similar al dels correus electrònics a llistes de destinataris on s’exigeix que els correus receptors s’incloguin en còpia oculta, perquè els membres involucrats tampoc tenen opció prèvia per negar-se a ser incorporats a la comunicació en grup.

Amb el nou Reglament General de Protecció de Dades de la UE que entrarà en vigor el maig vinent, l’import a pagar per infraccions greus en aquest àmbit pot ascendir fins els 20 milions d’euros.

tracking