SEGRE

L'hivern, que comença demà, serà més càlid del normal

Aigua gelada aquest dijous als Camps Elisis de Lleida.

Desactivada l'alerta per fredÒscar Mirón

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’hivern, que comença demà dia 21 a les 17:28 hora peninsular, es preveu que sigui més càlid del normal a tot Espanya, després de la tardor més seca en el que portem de segle i el tercer des del 1965, per darrere dels del 1978 i 1981.

En roda de premsa per presentar la predicció estacional de l’hivern, la portaveu de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) Ana Casals ha avançat que els models climatològics assenyalen que, en general, en els mesos de gener, febrer i març els valors estaran entre 1 i 3 graus per sobre de la mitjana per a l’època de l’any a gairebé tot el país.

Respecte a les precipitacions, ha explicat que no s’aprecien senyals significatius de pluges en els tres mesos de l’hivern, encara que, de moment, el gener presenta més probabilitat de pluges en el terç oest, mentre que el març mostra un "caire de ser el mes més sec" de tota l’estació hivernal.

Aquesta situació d’escasses precipitacions continua la línia de la tardor, que en el seu conjunt ha estat molt càlida i molt seca, amb una precipitació mitjana de 84 litres per metre quadrat, xifra un 59 per cent per sota del normal. El setembre va ser el més sec, i l’octubre i el novembre van acumular alguna cosa més de precipitació, encara que poc significativa, el que converteix a aquesta tardor en la més seca de tot el segle XXI i en el tercer dels últims 52 anys. Casals ha explicat que la culpa d’una tardor sense gairebé precipitacions cal buscar-la en el predomini d’una situació de bloqueig anticiclònic, que no ha permès l’entrada de borrasques a la península ni de temporals a la zona valenciana. Així mateix, una altra peculiaritat d’aquesta estació ha estat el marcat contrast en l’oscil·lació tèrmica -diferència entre temperatures nocturnes i diürnes-, 2,4 graus centígrads superior a la normal per a aquesta estació.

tracking