SEGRE

CONSUM ALIMENTACIÓ

Marisc més car per Nadal

El temporal n’eleva el preu fins a un 15 per cent respecte al 2016 i el del peix també puja a causa de l’augment de la demanda || La carn es manté estable i les reserves són per a menys comensals

Safates de marisc, ahir a la peixateria del Carrefour.

Safates de marisc, ahir a la peixateria del Carrefour.ÒSCAR MIRÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Quan només falten quatre dies per al primer dels grans tiberis del Nadal, els mercats de Lleida ja viuen un ritme frenètic de compres i reserves dels productes més desitjats per a aquestes festes. Però els que portin a les llistes marisc i peix, que seran la gran majoria, hauran de preparar la butxaca, perquè els preus han augmentat. I és que el temporal que va fuetejar la setmana passada les costes gallegues ha fet que llamàntols, escamarlans o gambes roges, entre d’altres, siguin aquest any fins a un 15% més cars respecte al Nadal passat, que els comerciants defineixen com a molt bo.

“Als pescadors els resulta molt més difícil agafar-los i per això són més cars. També perquè la demanda en aquesta època augmenta”, explica Elisa Capdevila, de la peixateria La Barqueta del mercat de Cappont. Peixos com el lluç o el llobarro també són més cars que fa una setmana. Succeeix especialment en el cas del rap, que costa ara gairebé 36 euros el quilo, quan fa una setmana estava a 27.

“Jo crec que aquest any ja no pujarà més, perquè tot el peix que es consumirà ja és a les cambres”, apunta Cristina Rodríguez, de la peixateria Germans Sòria del mercat de Fleming. Molt menys volàtils són els preus de la carn, que es mantenen més estables quan s’atansa el Nadal. “L’únic que pot passar és que, a causa del creixement de la demanda, el client pugui quedar-se sense la part que vol”, afirmen des de la carnisseria Tomàs de Fleming. Corder i cabrit són els més demanats, però cada vegada s’estilen més farcits de pollastre o de vedella.

No obstant, en el que sí que coincideixen els uns i els altres és en el fet que el nombre de reserves es manté similar al de l’any passat, encara que el de comensals per al que es compra és inferior i creuen que la situació política pot haver influït en aquest sentit.

LES CLAUS

  • Previsors i no tant. Entre la clientela dels comerços lleidatans, segueix havent-hi molts previsors que fan les reserves amb temps o que compren amb temps amb l’objectiu d’evitar les pujades de preu. Tanmateix, també hi ha compradors d’última hora.
  • Sense mirar els preus. Deixant de banda els que compren amb temps i congelen, la majoria no sol escatimar quan s’atansen aquestes festes. 
  • Gairebé 200 euros en menjar. Aquest any, gastarem de mitjana 633 euros en les compres nadalenques, xifra que suposa un increment del 3,3% davant la despesa real del 2016. La partida pressupostària més elevada se l’emporten els regals (252 €), seguits del menjar (195 €), viatges (106 €) i lleure (80 €), segons un estudi de Deloitte. 
  • Aliments més cars aquest any. Un estudi de l’OCU confirma el que s’ha vist en els mercats lleidatans. I és que la majoria dels productes són més cars el 2017 que en anys anteriors. En peixos i mariscos és on més es deixa sentir la diferència: el besuc, el lluç, angules, cloïsses i ostres són aquest any un 30% més cars que els anteriors. 
  • Alguns consells. L’OCU recomana fer llistes de regals, joguines i compra per planificar i escalonar. En aliments, proposa buscar alternatives per assumir la pujada de preus. 
Marisc més car per Nadal

Marisc més car per Nadal

Marisc més car per Nadal

Marisc més car per Nadal

Marisc més car per Nadal

Marisc més car per Nadal

tracking