SEGRE

GUIA

Nit de Cap d'Any treballant

Milers de lleidatans diran adéu al 2017 al lloc de feina || El torn els ha jugat una mala passada o s’han ofert voluntaris per tenir un sobresou

Nit de Cap d’Any treballant

Nit de Cap d’Any treballantMAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tot plegat, i tenint en compte l’alerta antiterrorista, fa que la Policia Local prevegi serveis especials.

Per la seua part, agents del cos van assegurar que això està motivat per mala gestió del personal i perquè els policies no estan disposat a fer hores extra. A més, consideren que l’alerta antiterrorista és només una excusa.

Són sanitaris, policies, bombers, taxistes, cuiners, cambrers o músics, entre d’altres

Això sí, a partir de les sis de la matinada els incidents es mutipliquen, especialment al centre de la localitat, fonamentalment per petits xocs de conductors contra bancs o pilones. L’any passat, la nit de Cap d’Any, “els companys que van estar treballant només van haver de fer dos serveis, el rescat de tres persones atrapades en un ascensor a les 3 de la matinada i tasques de suport a les Borges Blanques per l’incendi que es va declarar al pavelló”.

Tot amb tot, treballar per Cap d’Any no fa perdre el bon humor a aquests bombers. “No podrem brindar per l’Any Nou amb cava, però ho farem amb aigua amb gas, que també té bombolles”, van comentar.

En família o amb amics. A casa, en un sopar de gala en un restaurant, en una casa rural o en un gran cotilló en una discoteca. La gran majoria dels lleidatans acomiadaran l’any de festa, però molts altres, milers, ho faran treballant. Bé perquè el calendari i els torns els han jugat una mala passada i no han trobat companys que els hi canviïn, bé perquè s’hi han apuntat voluntaris. I és que en una nit així alguns llocs de treball, fonamentalment del sector de la restauració, permeten obtenir uns ingressos extra que en alguns casos fins i tot poden arribar a duplicar el preu per hora treballada.

Així, estaran de servei mossos d’esquadra i guàrdies urbans (que reforcen les plantilles davant del previsible augment d’incidents), bombers i serveis sanitaris en ambulàncies i hospitals.

També personal de gasolineres, carreteres, grues o taxistes i, per descomptat, cuiners, cambrers, cantants d’orquestra i discjòqueis disposats a fer passar als lleidatans una última nit d’any inoblidable.

Segurament aquests últims podran menjar el raïm a mitjanit, mentre que en la resta de professions segurament serà més complicat i acomiadar el 2017 amb les dotze campanades a les dotze en punt de la nit dependrà d’un part, un incendi o un accident d’última hora.

Si això passa, són molts els que opten per prendre el raïm després per allò de la sort i fer-ho a cop de cassola si fos necessari. I si és possible, amb alguna cosa especial de sopar i acompanyats de la resta de companys de professió que en una nit així es converteixen en la família.

“És el primer esdeveniment amb tanta gent que organitzem [l’hotel està complet gràcies a un pack especial per a l’ocasió] i hi serem tot el personal”, explica el Mateu, que fa més de vint anys que no celebra aquesta nit especial amb amics o família, tants com suma en el món de la restauració.

Per als comensals serviran pernil ibèric, foie, llamàntol, cabrit o sorbet de raïm garnatxa, però cuiners i cambrers no tindran aquesta sort.

“Soparem a les set, i en mitja hora. Serà una cosa especial però que pugui prendre’s ràpidament”, reconeix. Això sí, a mitjanit no faltaran a la cita amb les campanades per entrar en el 2018 com l’ocasió es mereix. “Ens prendrem el raïm tot l’equip i amb els clients del restaurant. El millor que té el nostre treball és que a les dotze de la nit ho hem de tenir tot fet perquè cal haver servit inclús les postres. És diferent d’altres professions com sanitaris o policies. Això sí, després es col·lapsen els telèfons perquè tots els éssers estimats ens volen felicitar en directe. La família no porta tan bé que ens toqui treballar un dia així”, reconeix.

Encara que tot el personal, que és el mateix que qualsevol altra nit, té molt clar que la prioritat són sempre les mares que donen a llum, cadascun dels membres de tot el servei portarà un plat especial per sopar aquesta nit i celebrar l’entrada el 2018. No hi faltarà tampoc el raïm, malgrat que el que no saben és quan podran prendre’l. “No hi ha res programat, així que pot ser que sigui a les dotze o que hàgim de seguir-ho per la televisió de les Canàries o tocar nosaltres mateixes les campanades a cop de forquilla i cassola a les cinc de la matinada”, afirma la Carme.

Ella i les seues companyes estaran atentes a quins nens són els últims del 2017 o els primers del 2018, però els pares també perquè “estan pendents de si seran els grans o els petits de la classe”. A totes les matrones els toca treballar o la Nit de Nadal o a la nit de Cap d’Any, “així que canviar-te una guàrdia depèn de quin dia sigui més especial per a tu”.

Nit de Cap d’Any treballant

Nit de Cap d’Any treballantMAGDALENA ALTISENT

Nit de Cap d’Any treballant

Nit de Cap d’Any treballantMAGDALENA ALTISENT

tracking