SEGRE

TECNOLOGIA

Brussel·les premia un sensor que informa de l'aigua que es gasta a la dutxa

Creat per l’empresa Aigües d’Alacant amb socis europeus

Brussel·les premia un sensor que informa de l'aigua que es gasta durant la dutxa

Brussel·les premia un sensor que informa de l'aigua que es gasta durant la dutxaEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Comissió Europea ha premiat a l’empresa Aigües d’Alacant i altres socis europeus pel desenvolupament d’un innovador sensor que es col·loca a la dutxa i informa en una pantalla digital en temps real dels litres que es consumin i la temperatura de l’aigua durant el bany.

Aquest dispositiu es connecta de forma remota al telèfon mòbil per a, mitjançant una senzilla aplicació (APP) denominada 'DAIAD', monitoritzar el consum d’aigua i d’energia que es fa servir a la dutxa (on s’arriben a utilitzar entre 95 i 190 litres en un bany d’uns 5 minuts), a fi d’afavorir un ús responsable d’aquest recurs escàs.

L’enginyer Toni Sánchez Zaplana i el físic Iñaki Casals han relatat a Efe que aquest sistema ha estat provat durant un any a 120 llars d’Alacant i la Platja de San Juan, i que ha permès una reducció mitjana del 12 per cent en el consum d’aigua per habitatge (en caure un terç de l’aigua utilitzada a la dutxa) i una baixada de la despesa energètica del 20 per cent.

El desenvolupament d’aquest dispositiu s’ha efectuat entre març de 2014 i agost de 2017 per Aigües d’Alacant al costat d’altres centres tecnològics alemanys, britànics, suïssos i grecs (el Athena Research Center, Bamberg University, Amphiro AG, Fraunhoffer ISI i WaterWise) en el marc d’un projecte dotat amb 4,3 milions d’euros (3,2 d’aportats per Brussel·les).

El projecte acaba de rebre el "Innovation Radar Prize" de la Comissió a la millor innovació de l’any en la categoria de tecnologia per a la societat, que distingeix els avenços d’alt potencial a favor d’un consum sostenible i responsable.

Entre el telèfon de la dutxa i el cable que l’uneix a l’aixeta, el sensor es col·loca en un parell de minuts i compta amb un mesurador del cabal i la temperatura en aquest lloc que, malgrat les aparences, constitueix el segon punt de consum energètic de la llar, després de la calefacció i per davant del frigorífic o el microones.

Des del primer moment, la pantalla ofereix el volum consumit, els graus de l’aigua, una estimació de l’energia invertida per l’escalfador i, a més, qualifica la dutxa amb la coneguda escala dels electrodomèstics: A+, A, B...

Per motivar els més petits de la casa, també exhibeix la imatge d’un ós polar sobre una panna de glaç de gel que es va fonent a partir del temps que transcorre sota de la dutxa, de manera que si el bany s’allarga més del raonable l’ós es queda sense terra i s’ofega.

Aquest petit mesurador, que dins del projecte ha desenvolupat la start-up suïssa Amphiro AG, no necessita bateries externes perquè aconsegueix generar la seua pròpia alimentació energètica amb una microturbina amb el cabal de la dutxa.

"Tenir la informació del consum en temps real és 6 vegades més efectiu (per propiciar un estalvi de consum) que una dada oferta posteriorment, més analítica", ha relatat Sánchez Zaplana.

El dispositiu per al telèfon de la dutxa, que costa des d’uns 50 euros (l’APP es descarrega gratuïtament), es comunica amb el telèfon mòbil o tablet per emmagatzemar la informació de cada bany i poder fer comparatives amb els mateixos consums, telectures i amb altres llars similars per crear una dinàmica de joc entre ciutadans, el que es diu "gamificació".

Els experts d’Aigües d’Alacant han posat de manifest que l’alacantina és una de les capitals de província més conscienciades amb l’estalvi d’aigua, com es reflecteix que tingui un dels consums més baixos d’Espanya amb una mitjana de 114 litres per habitant i dia quan la mitja nacional s’eleva a 132, segons estadístiques de l’INE.

Una altra dada que demostra aquesta sensibilitat amb el recurs hídric és que en els últims deu anys la ciutat ha augmentat la seua població en 10.000 habitants i, alhora, ha reduït el consum d’aigua el 20 per cent, gràcies a la conscienciació i a altres aspectes, com la millora de la xarxa i la reutilització de l’aigua.

Brussel·les premia un sensor que informa de l'aigua que es gasta durant la dutxa

Brussel·les premia un sensor que informa de l'aigua que es gasta durant la dutxaEFE

tracking