Totes les imatges i continguts de SEGRE.com tenen drets i no es permet la seva reproducció i/o còpia sense autorització expressa.
© Imatge d'arxiu d'uns adolescents que utilitzen les xarxes socials a través del mòbil.
SEGRETotes les imatges i continguts de SEGRE.com tenen drets i no es permet la seva reproducció i/o còpia sense autorització expressa.
© Més ciberviolència masclista
La proliferació de les noves tecnologies i l’ús en edats cada vegada més primerenques ha canviat la manera de relacionar-se. El mòbil i les xarxes socials s’han convertit en noves eines per exercir la violència i el control cap a les dones, i són especialment vulnerables els adolescents. Una enquesta de la Generalitat mostra que el 19 per cent de les alumnes de Ponent han patit alguna agressió sexual en format digital mentre que el 15,1 per cent han estat víctimes de la ciberviolència masclista. Són dades que ha proporcionat la conselleria d’Interior a aquest diari i en què detalla que per considerar-ho maltractament la víctima ha de patir almenys un fet durant el curs escolar per part de companys. Entre les conductes detectades es troben burles i insults; amenaces per obligar a fer coses que no es vol o comentaris, missatges o gestos de contingut sexual. Segons la mostra, l’11,5% de l’alumnat de Lleida ha patit almenys un fet d’aquestes característiques a través del mòbil, les xarxes socials o internet en tot el curs escolar. Per sexes, han estat víctimes el 7,7% dels nois i entre les noies el percentatge s’eleva al 15,1%.
Si aquesta xifra ja és elevada, encara ho és més quan es tracta de la violència sexual online. En aquest cas, l’enquesta d’Interior assenyala que el 19 per cent de les alumnes de les comarques de Ponent han patit aquest tipus de violència almenys una vegada, ja sigui per part d’algun company o d’una altra persona, com comentaris o insults de tipus sexual, missatges, oferiment d’avantatges a canvi de favors sexuals o la sol·licitud de fotografies de caràcter íntim. En el cas dels nois, s’ha detectat aquesta mena de violència en el 12,9 per cent dels alumnes. Davant de la necessitat d’abordar protocols de prevenció i formació per combatre la ciberviolència masclista, la conselleria d’Interior va organitzar el mes de desembre una jornada en la qual van participar diferents professionals que aborden aquesta problemàtica. L’últim any, els Mossos d’Esquadra han rebut més de dos-centes denúncies de dones que han estat víctimes de la violència masclista a través del mòbil o les xarxes socials a Catalunya.