SEGRE

Una deficiència en seguretat afecta microxips d'ordinadors de tot el món

El defecte també afectaria a telèfons intel·ligents, tauletes i ordinadors amb processadors d’Intel, ARM i AMD

El logotip d'Intel.

Una deficiència en seguretat afecta microxips d'ordinadors de tot el mónEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La deficiència de seguretat detectada en microxips instal·lats en milions d’ordinadors de tot el món afecta diversos subministradors i no només Intel, explica l’empresa nord-americana en un comunicat difós aquest dijous. Intel ha respost aquest dijous a una informació sorgida de la revista digital britànica "The Register", que aquesta setmana va revelar que s’havia identificat un defecte de seguretat de xips de l’empresa que podia exposar les computadores a l’activitat de delinqüents informàtics.

En el seu comunicat, Intel assegura que, partint d’uns estudis realitzats en els últims mesos per diverses companyies, "molts tipus de dispositius informàtics -amb processadors i sistemes operatius de nombrosos i diferents subministradors- són susceptibles de veure’s afectats per aquestes vulnerabilitats". La companyia subratlla que "no és cert" que aquest dèficit de seguretat, que afecta a les unitats de processament central -els microxips-, només aparegui en productes d’Intel, sinó que hi ha altres firmes tecnològiques afectades.

La cadena pública britànica BBC explica avui que s’han detectat dos "defectes", Spectre i Meltdown. Meltdown afecta ordinadors portàtils, de taula i servidors d’internet amb microxips d’Intel, i Spectre tindria un abast més important en afectar xips en telèfons intel·ligents, tauletes i ordinadors amb processadors d’Intel, ARM i AMD.

En la seua nota, Intel afirma que les investigacions realitzades revelen que hi ha determinats "mètodes d’anàlisi que, quan s’utilitzen per a finalitats malintencionades, podrien apropiar-se indegudament de dades confidencials en dispositius informàtics que funcionen tal com van ser dissenyats".

L’empresa creu que "aquestes vulnerabilitats no tenen potencial per corrompre, modificar o eliminar dades". "Intel es compromet a proporcionar la màxima seguretat als seus productes i clients, i està col·laborant estretament amb moltes altres companyies tecnològiques -incloses AMD, ARM Hòldings i diversos subministradors de sistemes operatius- per desenvolupar un mecanisme per resoldre aquest problema a tot el sector de forma immediata i constructiva", declara. La companyia amb seu a Santa Clara ha començat a "proporcionar actualitzacions de software i 'microprogramari' (suport lògic intern) per minimitzar aquestes vulnerabilitats".

La BBC informa que Microsoft, Apple i Linux, els fabricants dels principals sistemes operatius, trauran també  actualitzacions, mentre que Google ha dit que els telèfons Android més recents estan ja protegits.

En contra del que afirmaven les primeres notícies sobre l’assumpte, que advertien que les actualitzacions alentirien els ordinadors fins un 30%, Intel assegura que "qualsevol impacte en el rendiment dependrà de la càrrega de treball que es realitzi" i, per a l’usuari mitjà, no hauria de ser considerable i es mitigarà amb el temps. Intel i altres fabricants s’han compromès a informar amb detall sobre l’abast del problema i les seues solucions la propera setmana, quan es preveu que ja estiguin disponibles les actualitzacions que resoldran les mancances en el disseny dels microxips.

El Centre Nacional de Ciberseguretat del Regne Unit ha confirmat que, de moment, no hi ha hagut cap explotació malintencionada del forat de seguretat, i la recomanació per a tots els usuaris és que executin les actualitzacions tan aviat com les rebin.

tracking