SEGRE

SALUT MATERNITAT

Els parts induïts, a debat

L’associació Dona Llum denuncia un “increment alarmant” de les cesàries sense motius mèdics || Segons els seus càlculs, Ponent va registrar mig miler d’intervencions innecessàries el 2015

Personal mèdic atenent un nounat a la unitat de prematurs de l’hospital Arnau de Vilanova de Lleida.

Personal mèdic atenent un nounat a la unitat de prematurs de l’hospital Arnau de Vilanova de Lleida.ÒSCAR MIRÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Un informe de l’Associació Catalana per un Part Respectat-Dona Llum va denunciar ahir que ha detectat un “increment alarmant” dels parts programats de dilluns a divendres sense motius mèdics. Segons aquest estudi, el 2015 es van practicar prop de 500 cesàries innecessàries a les comarques de Ponent, sense comptar amb els parts induïts, dels quals no tenen dades a nivell provincial. L’entitat va alertar que el nombre d’induccions a Catalunya és “més del doble” del recomanat per l’OMS i que aquesta situació obeeix, va denunciar, a “la imposició dels interessos per part del personal mèdic” i que posa en risc la salut de mares i nadons. Per defensar aquestes afirmacions, l’associació acaba de publicar l’informe “Nàixer en horari laboral”, en el qual constata “un abús” dels naixements planificats (programats sense factors de tipus mèdic) als hospitals catalans, tant públics com privats, i subratlla que el nombre de parts s’incrementa en els dies centrals de la setmana i disminueixen de forma notable durant els caps de setmana i festius, una tendència a l’alça en els últims anys.

A la província de Lleida, l’entitat va assegurar ahir a aquest diari que es van practicar un total de 1.069 cesàries, de les quals consideren que 476 es van fer sense raó mèdica, de forma que van ser “innecessàries”. Segons l’estudi de Dona Llum, que es basa en dades de l’Idescat, la probabilitat de ser sotmesa a una cesària de dilluns a divendres ronda el 32% mentre que els caps de setmana la probabilitat disminueix significativament fins al 22%.

De dilluns a divendres hi ha més possibilitats d’un part induït o cesària, segons l’estudi de l’entitat

L’informe destaca que dimecres és el dia amb més parts amb cirurgia. Per frenar aquest ascens, l’associació demana complir el límit de l’OMS en el 15% de cesàries i fer una reflexió sobre les condicions obstètriques de les dones a Catalunya i a Espanya.

"TOTES LES DONES HAN DE TENIR UN PART RESPECTAT"

Marta Busquets.  Presidenta de Dona Llum

Són una tendència a l’alça els parts programats?

Als grups de suport, hem detectat una preocupació més gran, sobretot quan s’atansen dates assenyalades com Nadal.

Quins riscos pot tenir?

Un part induït i una cesària innecessària poden tenir riscos molt greus, fins i tot vitals, per a la mare i per al nounat.

Quines mesures s’han de prendre?

Els interessos econòmics són molt potents, sobretot pel que fa a la sanitat privada, però defensem que totes les dones tinguin un part respectat, sigui quina sigui la manera de donar a llum. I per ser respectats no han de manar els motius d’agenda.

L’OMS aconsella que les cesàries no superin el 15% L’Organització Mundial de la Salut recomana que les cesàries no superin el 15%, ja que és una de les intervencions més freqüents en el món. En el cas de l’Arnau de Vilanova de Lleida, l’hospital ja va prendre mesures per reduir el nombre de cesàries i ja no les aplica automàticament a les dones el part anterior de les quals va ser per aquesta via.

tracking