SEGRE

Una de cada quatre adolescents té símptomes de depressió

Els experts demanen treballar en la prevenció davant factors de risc com els antecedents dels pares

Les instal·lacions de la unitat del son de l'hospital Santa Maria de Lleida.

Una de cada quatre adolescents té símptomes de depressióSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una de cada quatre noies de 14 anys manifesta símptomes de depressió, mentre que en el cas dels nois la proporció és del 10%. Així ho demostra una recerca liderada per la Universitat de Liverpool i l’ULC Institute of Educations del Regne Unit, en la qual s’ha fet un seguiment de deu mil menors nascuts entre el 2000 i el 2001. Una altra recerca de l’UCL, publicada a The Lancet Psychiatry, conclou que els antecedents psicològics dels dos progenitors són un factor de risc i apunta que cal treballar precoçment amb el quadre familiar.

Part de la literatura científica ha treballat sobre la premissa que la figura de la mare era més determinant que la del pare pel que fa a les patologies mentals, com la depressió, entre altres coses perquè es donava per fet que era la mare qui passava més temps amb els fills. La recerca publicada a The Lancet Psychiatry es basa en el seguiment de 6.000 famílies d’Irlanda i 8.000 del Regne Unit. «L’evidència científica ens mostra que són pare i mare, i no només aquesta última, els qui tenen un paper fonamental i influent sobre el fill», afirma Amalia Gordóvil, doctora en Psicologia Clínica i professora dels Estudis de Psicologia i Ciències de l’Educació de la UOC.

Gordóvil, que és psicoterapeuta infantojuvenil i familiar al Centre Grat, recomana que els pares que tinguin depressió es posin en mans de professionals i, també, fer un seguiment dels fills. És a partir dels 13 anys, coincidint amb el començament de l’adolescència, quan es manifesten els primers símptomes depressius. Segons l’estudi de la Universitat de Liverpool, que ha fet el seguiment de 10.000 individus, les noies són més vulnerables. També són factors de risc néixer en una família desfavorida i, en el cas del Regne Unit, pertànyer a una minoria ètnica.

La inestabilitat emocional és una característica de l’adolescència i s’acostuma a revertir quan la persona madura i adquireix mecanismes d’afrontament òptims. Tot i això, Gordóvil recomana estar atents a l’evolució de cada fill, sobretot si es donen factors de risc, com viure una experiència estressant o tenir familiars propers amb trastorns.

L’estudi també assenyala que la majoria dels pares no són conscients de la gravetat de la situació. El distanciament amb els amics, la tristesa, els canvis en l’estat d’ànim, la irritabilitat o les alteracions en els hàbits del son o de l’alimentació poden posar els pares en alerta. Segons Gordóvil, és aconsellable contrastar les opinions amb el tutor i esbrinar com els veuen a l’escola. També cal parlar amb els fills i manifestar-los disponibilitat per si volen demanar ajuda.

tracking