SEGRE

IGUALTAT ALT URGELL

La Seu d'Urgell vol dones a la Germandat de Sant Sebastià

Una proposta dels veïns perquè l’entitat històrica es modernitzi

La Germandat és l’encarregada de preparar la tradicional escudella de Sant Antoni.

La Germandat és l’encarregada de preparar la tradicional escudella de Sant Antoni.C. SANS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un grup de veïns i veïnes de la Seu d’Urgell ha fet arribar una carta a la Germandat de Sant Sebastià de la ciutat perquè obri la porta a la incorporació de dones “com a membres de ple dret” de l’entitat. L’associació, creada l’any 1855 com a entitat de socors mutus, està integrada actualment per més de 900 membres, tots ells homes, i s’encarrega de l’organització d’actes culturals tradicionals de la ciutat com les cantades de caramelles, l’escudellada de Sant Antoni o els actes culturals de la setmana de Sant Sebastià (el dia 20 de gener).

La missiva, que va dirigida al germà major actual, Josep Canelles, valora la importància “tan significativa” que té l’entitat en el teixit social de la Seu i l’insta a “superar els avatars dels nostres temps i reforçar la seua personalitat de cara a les futures generacions” a través de “la incorporació de les dones”.

Els signants, entre els quals es troben els exalcaldes de la Seu Joan Ganyet i Amadeu Gallart, l’expresidenta del consell comarcal de l’Alt Urgell Maria Dolors Majoral o la presidenta d’Òmnium Alt Urgell, Núria Oliva, posen com a exemple la Germandat de Sant Julià (Principat d’Andorra), que als setanta va obrir les portes a les dones com a “germanes de ple dret”. Així, demanen “respectuosament” que s’impulsi “un document explícit” que convidi “les companyes, mares, filles o amigues” dels germans perquè “puguin estar amb els homes com ha de ser, colze a colze, com a germanes de ple dret en la vida de la Germandat”.

Canelles va descartar que es faci un document d’invitació a dones. “Podem fer una crida a l’entrada de més socis però en cap cas explícit per a les dones ja que ningú els prohibeix l’entrada”, va assenyalar.

La possible entrada, a debat

Josep Canelles, germà major, va defensar ahir que, “a pesar que la nostra associació ha estat sempre tradicionalment masculina”, als estatuts “no consta cap article que prohibeixi l’entrada de les dones” i va apuntar que “l’entrada d’una dona, igual que la d’un home, ha de ser aprovada en assemblea de tots els germans”.

tracking