SEGRE

FAMÍLIES ATENCIÓ

Gairebé 2.000 lleidatans demanen el permís de paternitat i 22 el de maternitat

El permís de paternitat de quatre setmanes acaba de complir un any amb la vista posada en la seua ampliació a cinc setmanes, mesura que ha quedat suspesa a l’espera d’aprovar-se, si es fa, els Pressupostos Generals de l’Estat. Una opció que va a l’alça a Lleida, amb gairebé 2.000 baixes paternals en els sis primers mesos del 2017.

Gairebé 2.000 lleidatans demanen el

Gairebé 2.000 lleidatans demanen elÒSCAR MIRÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Quan es compleix un any de l’ampliació del permís de paternitat de dos a quatre setmanes, aquesta excedència per als nous pares torna a estar en debat, ja que l’anunci que s’allargarà una setmana més, fins a un total de cinc, s’ha vist suspès per la falta de nous Pressupostos Generals de l’Estat. Cada vegada són més els lleidatans que s’acullen a aquest dret, amb un centenar de permisos més en els sis primers mesos del 2017, període en què ja són 22 els homes que comparteixen també la baixa per maternitat.

Segons el ministeri d’Ocupació i Seguretat Social, entre gener i juny de l’any passat es van sol·licitar un total de 1.980 permisos de paternitat a les comarques de Ponent. Un increment del 5,16% respecte al mateix període de l’any anterior. L’1 de gener de 2017 va entrar en vigor l’ampliació del permís de paternitat de dos a quatre setmanes.

Caldrà esperar a final d’aquest mes per conèixer les dades anuals, però la valoració inicial d’aquesta ampliació és positiva, amb més beneficiaris. Els experts atribueixen aquest increment a la millora de la situació econòmica i social, encara que continuen quedant-se’n fora els treballadors amb sous més precaris i els directius. Els primers, per temor a perdre la feina, i els segons, al considerar-se imprescindibles.

També augmenta el percentatge dels nous pares que opten per aquest dret. El 2016, un total de 2.453 lleidatans van sol·licitar el permís de paternitat, any en què hi va haver 3.840 naixements, per la qual cosa es desprèn que sis de cada deu pares s’acullen al permís per atendre el nounat.

Una altra dada que augmenta són els lleidatans que s’acullen al permís de maternitat, amb 22 beneficiaris en el primer semestre del 2017 (davant dels 20 de 2016), que comparteix la baixa amb la mare, ja sigui perquè són autònomes, estan a l’atur o no volen agafar-se el permís complet de 16 setmanes.

En tot cas, són més els homes que s’acullen al permís per naixement que mares (amb una diferència de 159), atès que les baixes de maternitat han caigut un 3,51% fins a un total de 1.821 a la província.

«Poder dedicar un temps de la teua vida a criar els fills és un regal»

Miquel Mola. Pare amb permís d'excedència

El Miquel i la Maria són una parella de Corbins que fa 7 anys van adoptar el seu primer fill, l’Oriol, i fa 8 mesos van fer el mateix amb la segona, la Laia. En tots dos casos van decidir que la cura dels petits aniria majoritàriament a càrrec del Miquel. Mestre de professió, igual que la Maria, va decidir sol·licitar una excedència no remunerada per dedicar-se al cent per cent als seus fills. “La Maria i jo ho vam acordar quan vam adoptar l’Oriol. Volíem que un dels dos disposés de temps per criar els petits sense haver d’acudir als avis o a ajuts externs a la família”, va explicar el Miquel. “Com que es tractava d’una adopció, començàvem de zero, és a dir, no hi havia el vincle de la gestació o de la lactància materna, així que vam decidir que fos jo el que sol·licités el permís sense sou”, va afegir. Després de l’Oriol, ara repeteix l’experiència amb la Laia. “Poder dedicar un temps de la teua vida a criar els fills és un regal que no volia desaprofitar, és una experiència molt gratificant que recomano a tots els pares, encara que sóc conscient que no tothom té facilitats per demanar una excedència, sobretot si es treballa en el sector privat”, va afirmar. “Personalment no volia perdre’m l’experiència de criar els fills i és ara que són petits que puc fer-ho.”

El 90% dels pares, a favor de l’equiparació total Malgrat les reformes i dels compromisos, la conciliació entre família i treball no avança. La paritat continua sense arribar als llocs de responsabilitat de les empreses i només una de cada tres dones ocupa un lloc de direcció a la Unió Europea. La falta de f lexibi l itat s’uneix a una cultura empresarial en la qual la idea més estesa és que conciliar significa un perjudici per a la productivitat. La proposta d’ampliar el permís de paternitat de quatre a cinc setmanes pot ser una ajuda per avançar en aquesta conciliació, però ha estat suspesa fins que s’aprovin els Pressupostos Generals de l’Estat. La reforma havia d’entrar en vigor l’1 de gener, però ara no se sap si s’aplicarà aquest any. Per la seua part, la Plataforma per Permisos Iguals i Intransferibles de Naixement i Adopció qualifica l’ampliació de “pegat”, ja que exigeix que els permisos paternals s’equiparin als de la mare, que són de 16 setmanes. Segons aquesta associació, més del 90 per cent de mares i pares estan a favor de l’equiparació total.

tracking