SEGRE

SALUT TRASPLANTAMENTS

Menys donants i menys espera

L’any passat van caure de 17 a 5 però es redueixen en un 20% els lleidatans que estan a la llista per rebre un òrgan || Primera donació a l’Arnau d’un pacient amb dany cerebral irreversible

Presentació ahir de les dades de l’Organització Catalana de Trasplantaments, en roda de premsa a Barcelona.

Presentació ahir de les dades de l’Organització Catalana de Trasplantaments, en roda de premsa a Barcelona.DEPARTAMENT DE SALUT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El nombre de donants d’òrgans ha baixat de forma significativa l’últim any a Lleida després de marcar un rècord excepcional el 2016. No obstant, malgrat la menor donació, també hi ha menys pacients que es troben en llista d’espera davant de la necessitat de ser trasplantats d’un òrgan, una xifra que ha disminuït un 20% el 2017. Segons les dades de l’Organització Catalana de Trasplantaments, l’any passat un total de 56 lleidatans van ser sotmesos a un trasplantament a Barcelona (província on es concentren els hospitals que duen a terme aquestes operacions). Són dos més que un any abans.

Així mateix, el nombre de donants vàlids va descendir dràsticament després d’anotar un rècord històric el 2016, al passar de 17 a 5, una xifra que es manté en la mitjana. Sobre això, la doctora Mariona Badia, coordinadora de la Unitat de Trasplantaments de l’hospital Arnau de Vilanova, va assenyalar ahir que l’elevada xifra del 2016 va ser una cosa “excepcional” i que la mitjana és d’entre 8 i 10 donants a l’any. En l’actualitat no s’arriba a la mitjana, però Badia va descartar alarma i va instar a mirar a llarg termini i fixar-se en la reducció de la llista d’espera, que va passar de 82 a 65 pacients el 2017.

Així mateix, Badia va explicar que l’any passat i per primera vegada l’Arnau va fer una donació d’un pacient que va morir per asistòlia controlada, ja que es tractava d’una persona amb una malaltia irreversible i la família va decidir donar diversos òrgans. Per la seua part, Catalunya va fer el 2017 un total de 1.106 trasplantaments, una xifra rècord que manté el territori entre els líders a nivell internacional. Augmenten els donants cadàver, sobretot per mort per aturada cardíaca en hospitals. Salut ha detectat que només una de cada deu famílies es nega a donar i explora noves alternatives al descendir les víctimes en accidents de trànsit.

DADES DE LLEIDA

  • DONANTS. Nombre de donants vàlids a Lleida el 2017 (davant dels 17 del 2016), any en què hi va haver dos negatives familiars, una més. 
  • 65 PACIENTS EN LLISTA D’ESPERA. Una xifra que cau un 20% (17 pacients menys) en l’actualitat, 56 de ronyó; 5 de fetge; tres de pulmó, i un de cor. 
  • 56 TRASPLANTAMENTS. D’aquests, 7 es van fer de donants vius (4 més que el 2016). Se’n van practicar 41 de renals; 7 d’hepàtics; 3 de cardíacs i 5 de pulmonars. 
  • 1.106 TRASPLANTAMENTS A CATALUNYA. A tots els hospitals catalans, cada donació beneficia vuit persones. Els donants pugen als 471 (333 cadàver i 138 de vius).
Presentació ahir de les dades de l’Organització Catalana de Trasplantaments, en roda de premsa a Barcelona.

Presentació ahir de les dades de l’Organització Catalana de Trasplantaments, en roda de premsa a Barcelona.DEPARTAMENT DE SALUT

tracking