SEGRE

SALUT

Nous, alvocats, cereals i soja faciliten el son

Segons la nutricionista Victorina Aguilar, de la Universitat d’Alcalá de Henares

Nous, alvocats, cereals i soja faciliten el son

Nous, alvocats, cereals i soja faciliten el sonEFE/Archivo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Cereals, llegums com la soja i els seus derivats (tofu), peixos com el bacallà, fruita seca com nous, algunes fruites (plàtan, pinya i alvocat) i els lactis faciliten el son, segons la nutricionista Victorina Aguilar, de la Universitat d’Alcalá de Henares (Madrid).

Per contra, no és recomanable prendre abans de ficar-se al llit tomata, pernil o carns roges, mentre que poden influir en el son aliments diürètics com el julivert, les endivies, albergínies o la ceba, segons els estudis realitzats sobre això i segons el parer d’aquesta l’experta, assenyala en un comunicat la Universitat d’Alcalá de Henares (UAH).

"Hi ha nombrosos aliments la ingesta dels quals no és recomanable abans de ficar-se al llit: excitants com la cola, te, cafè i cacau, pescats, com la tonyina, sardines o verat, que contenen, amines biògenes, hortalisses com la tomata, que genera l’alliberament d’histamina després del seu consum, o aliments rics en els aminoàcids tirosina i fenilalanina, com el pernil, els ous o la carn roja", assenyala la catedràtica i nutricionista de l’UAH.

El que mengem, quan el mengem i com el mengem influeix en la durada i en la qualitat del son, i l’ideal és tenir un equilibri alimentari que afavoreixi la vigília durant el dia i el son durant la nit, apunta l’experta.

Els estudis d’aquesta universitat aconsellen una sèrie d’aliments que faciliten el son: els cereals i derivats, alguns llegums, com la soja i els seus derivats (tofu), verdures i hortalisses, pescats com el bacallà, fruita seca (nous, cacauets...), algunes fruites (plàtan, pinya i alvocat), o lactis i begudes, com infusions.

Aquests aliments produeixen un efecte directe en el nostre sistema a través de diverses hormones i neurotransmissors com la serotonina, la noradrenalina, dopamina o acetilcolina. De totes elles, la serotonina és l’hormona relacionada amb un major nombre d’aspectes del son.

Altres aliments que poden incidir en el son de manera indirecta són els diürètics, com a julivert, endivias, albergínia o ceba, que poden provocar més freqüència miccional; aquells que causen flatulència, com els llegums; o reflux, com la menta, el xocolate o els menjars grassos.

Aguilar recomana "una dieta equilibrada en el seu sentit més ampli, des de la composició d’aliments fins el seu repartiment al llarg del dia, que ens permeti obtenir energia i nutrients en prou quantitat per realitzar les activitats de cada moment del dia i mantenir-nos en estat de vigília".

tracking