SEGRE

DEMOGRAFIA POBLACIÓ

“Feliç 107 aniversari!”

Aquesta és l’edat que complirà aquest dijousTeresa Badia, una dona originària d’Alcarràs || Ha tingut quatre fills, deu néts, catorze besnéts i tres rebesnéts, el més petit de només dos anys

Teresa Badia, que compleix avui 107 anys, acompanyada per la família: filles, néts, besnéts i rebesnéts. I la mascota, la gossa Cuca.

Teresa Badia, que compleix avui 107 anys, acompanyada per la família: filles, néts, besnéts i rebesnéts. I la mascota, la gossa Cuca.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Arribar als cent anys està a l’abast d’alguns a Ponent, cada vegada més, i és tot un mèrit poder fer-ho envoltada de fins a cinc generacions en una sola família. És el cas de Teresa Badia, una dona originària de la partida de montagut d’Alcarràs, que avui bufarà les 107 espelmes, i és la veïna de la localitat més longeva. La Teresa ha tingut quatre fills (dos ja han mort), deu néts, catorze besnéts i tres rebesnéts. Els més petits d’aquesta extensa família són el Jan i la Marina, de dos anys. Entre aquests i la veterana dels Tarragó Badia es porten 105 anys. I tot ells han volgut reunir-se, una vegada més, per retre-li homenatge en forma d’instantània i amb els preparatius d’un bon dinar familiar.

La família compta amb cinc generacions. Entre Teresa Badia i el més petit han transcorregut 105 anys

“Els més petits presumeixen d’àvia. És el seu tresor. Pregunten per ella i per la seua vida, pel que ha passat”, comenta una de les seues filles. Teresa Badia passa dos mesos amb cadascuna d’elles, entre Alcarràs i Soses. “En cures i atenció està servida”, comenten. Encara que el seu estat de salut va decaient, aquesta centenària continua vivint moments inoblidables, com l’arribada de més membres de la família. Nascuda el 18 de gener del 1911, la vida de la Teresa ha tingut moments de tot. “És una dona forta. Ha treballat molt dur tota la vida i ha viscut dos guerres mundials i una de civil”, recorden les seues filles Pepita i Marina.

Aquesta centenària es va casar amb el seu marit, Domingo Tarragó (que va morir el 1976), quan tenia 19 anys. Tots dos van treballar tota la vida al camp i van recopilar un bon munt d’anècdotes vitals. Fins als 93 anys, la Teresa va viure sola a casa seua, però ara les filles s’encarreguen que no li falti de res. “Sempre ha tingut un caràcter molt especial, tothom l’estima, perquè s’ho ha guanyat. No hi ha dia que surtis al carrer i no em preguntin com està la teua mare”, assenyala una de les filles de la Teresa.

Rècord de centenaris a Ponent El major envelliment de la població ha disparat el nombre de centenaris a les comarques de Ponent. Segons les dades de l’INE, a data d’1 de gener del 2017, a la província de Lleida hi havia registrats un total de 168 veïns i veïnes amb 100 anys o més. Una xifra rècord i que no ha parat de créixer en els últims anys. Per sexes, hi ha més dones que aconsegueixen arribar a aquesta edat. Entre els centenaris, 125 són dones i 43, homes. El secret, segons els experts, passa per la genètica, una bona alimentació i els avenços de la medicina.

tracking