SEGRE

FESTES POLÈMICA

L'ajuntament de Tàrrega veta els actes de Carnaval per banalitzar la dona

L’ajuntament veta la temàtica i el cartell d’Agrat perquè considera que banalitza la figura de la dona i assumeix directament la festa || L’entitat defensa que proposen empoderar la dona

El cartell proposat per Agrat i censurat pel consistori.

El cartell proposat per Agrat i censurat pel consistori.ASSOCIACIÓ AGRAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La imatge d’una monja cridant el lema #Recuperemlafe i la creació de la nova religió clitorisme és la proposta de l’Associació Agrat per al Carnaval de Tàrrega 2018 que no ha agradat gens a l’ajuntament de la capital de l’Urgell. La polèmica ha arribat a tal punt que el consistori ha decidit censurar la temàtica, el cartell i el programa proposat per Agrat i retirar-los la subvenció de 13.400 euros per a la festa. A més, el consistori va anunciar que assumirà directament la gestió del Carnaval 2018, amb la qual cosa renuncia a la coorganització amb l’entitat.

CLAUS

  • 13.400 EUROS. És la subvenció que rebia Agrat per al Carnaval.
  • El programa d’Agrat. Algunes de les activitats: ur-GENTfornicar, l’últim sopar, orgia de verges, crucifixió de la reina, rua Penegrina i processó de les Santes Cotxines.
  • Antecedents. Agrat va agafar les regnes del Carnaval fa sis anys i ha aconseguit convertir la festa en un referent. El 2016 ja hi va haver un conflicte per haver dedicat la festa a FiraTàrrega, especialment a l’edició del 1991, en la qual van intentar cremar l’ajuntament. El consistori va treure l’escut del cartell i no va deixar el balcó del consistori per al pregó.
  • Partits de l’oposició. CUP, PSC i Comú van emetre comunicats contra la decisió de l’ajuntament i defensant el programa d’Agrat per al Carnaval d’aquest 2018

Salma Mayench, representant de la comissió d’Agrat, organitzadora del Carnaval, va explicar ahir que “el nostre objectiu era donar empoderament a la dona proclamant precisament una reina Carnestoltes i no un rei i ho fèiem amb la proposta de crear una nova religió més moderna, liberal i feminista, sempre amb l’esperit irònic i transgressor que té la festa”. Quant al cartell, Mayench va argumentar que “s’hi pot

veure una monja, amb referència a la nova religió i al fet que és una dona, amb el símbol del feminisme alhora que crida, és a dir, dóna a conèixer la seua veu”. Segons Mayench, “en cap moment hem volgut tenir una actitud masclista ni incitar a la violència de gènere ni cosificar la dona, com se’ns acusa”.

Per la seua part, des de l’ajuntament de Tàrrega van emetre un comunicat en el qual van argumentar que “no podem avalar ni destinar diners públics a la publicació d’un fullet en què es banalitza la figura de la dona i el cos femení”. També van dir que “el llenguatge utilitzat en el programa propicia el tracte del cos de les dones com a objectes sexuals i pot donar peu a males interpretacions sobre què és la llibertat sexual i l’empoderament femení”. Malgrat tot, van destacar que “no desaprovem el fet que l’eix temàtic del Carnaval posi el focus en el feminisme però el text proposat distorsiona aquest concepte”.

Finalment, van apuntar que “la festa de Carnaval pot ser escenari de sàtira però mai d’escarni ofensiu” i va assegurar que “el programa conté expressions ofensives respecte a les tradicions de la ciutat que fereixen sensibilitats” i defensant que “per Carnaval no tot s’hi val”.

Abans d’arribar a aquesta situació, representants del govern municipal i de la comissió de Carnestoltes de l’Associació Agrat es van reunir un parell d’ocasions. Des de l’ajuntament els van demanar que reconsideressin la redacció del programa i van afirmar que no ho van fer, mentre que per la seua banda des d’Agrat van assegurar que van modificar uns textos que podien generar confusió.

El Carnaval de Agrat decideix avui la seua postura i debat la relació amb el consistori

L’Associació Agrat ha convocat avui un consell extraordinari per tractar la polèmica. El portaveu de l’entitat, Jaume Vilalta, va explicar que debatran si organitzar un Carnaval alternatiu, no fer res o canviar la temàtica. També està previst introduir a debat la possibilitat de deixar de tenir relació amb el consistori en totes les comissions de l’entitat que organitzen, entre d’altres, les fires del Playmobil i de la cervesa artesana, Lo Closcamoll, la Targalan i les Targanades. A la tarda, la comissió d’Agrat del Carnaval ha convocat una reunió amb comparses, comerços, entitats i Ampes. Per la seua part, l’ajuntament va anunciar ahir la celebració del quarantè aniversari del Carnaval del 8 a l’11 de febrer amb rues, sopars, balls i concursos.

El cartell proposat per Agrat i censurat pel consistori.

El cartell proposat per Agrat i censurat pel consistori.ASSOCIACIÓ AGRAT

tracking