SEGRE

L''autotest' del VIH ja està disponible en farmàcies sense necessitat de recepta

L’objectiu és augmentar el diagnòstic precoç de la sida

El rètol lluminós d'una farmàcia.

L''autotest' del VIH ja està disponible en farmàcies sense necessitat de receptaEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La prova per a l’autodiagnòstic del VIH ja està disponible a les farmàcies espanyoles sense necessitat de prescripció mèdica, segons ha informat aquest dilluns el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat en un comunicat. El Consell de Ministres va aprovar el mes de desembre passat el reial decret que modifica la legislació de productes sanitaris per a diagnòstic "in vitro" eliminant la necessitat de prescripció per a la venda dels productes d’autodiagnòstic del VIH i permetent la publicitat dirigida al públic d’aquests productes.

L’objectiu d’aquesta mesura és augmentar el diagnòstic precoç del VIH Espanya per disminuir el nombre de persones no diagnosticades, que en l’actualitat se situa en un 18 %, i amb diagnòstic tardà -un 46 %.

El test, la sensibilitat del qual és del 99,5 % (probabilitat que un subjecte infectat pel VIH tingui en la prova un resultat positiu) i l’especificitat és del 99,9 % (probabilitat que un subjecte amb prova negativa no tingui la infecció), es basa en una mostra de sang o saliva i el seu resultat està disponible en 20 minuts.

El Ministeri de Sanitat i el Consell General de Col·legis Oficials de Farmacèutics van firmar a l’octubre un conveni per impulsar la implantació d’aquest test i un dels objectius de l’acord consisteix a realitzar accions formatives i informatives de cara als farmacèutics. Així, perquè aquests disposin de tota la informació necessària, han elaborat una guia que els permetrà respondre a les preguntes dels usuaris. A més, per obtenir més informació sobre aquest "autotest", Sanitat ha posat a disposició del públic el telèfon 900 111 000, gestionat per Cruz Roja Española, així com el propi web de Creu Roja.

El Ministeri que dirigeix Dolors Montserrat ha publicat també al seu web un document de preguntes i respostes freqüents en les quals especifica que existeix un "període finestra", que és el temps transcorregut entre la infecció i l’aparició d’anticossos perceptibles.

Durant aquell temps la prova pot donar un resultat negatiu encara que la persona s’hagi infectat ja que, generalment, el cos tarda entre 2 i 8 setmanes després de la infecció a desenvolupar anticossos perceptibles. Gairebé totes les persones els han generat als tres mesos de la pràctica de risc. Per això, Sanitat adverteix que la persona podria transmetre la infecció, per la qual cosa recomana extremar les preventives i utilitzar el preservatiu en les relacions sexuals. Per descartar aquesta situació s’ha de repetir la prova del VIH passats els tres mesos.

Davant d’un resultat positiu, l’afectat ha d’acudir a un centre sanitari perquè li realitzin les proves confirmatòries de laboratori i, si fos necessari, rebre assessorament mèdic sobre el seu nou estat de salut. Sanitat recorda que aquesta prova no serveix per detectar una possible infecció pel VIH immediatament després de mantenir una relació sexual de risc o detectar altres malalties de transmissió sexual.

tracking