SEGRE

FESTES POLÈMICA

Tàrrega tindrà un únic Carnaval

El consistori i l’Associació Agrat acorden no imprimir el programa per evitar que arribi a les cases || L’ajuntament retira el seu logotip del polèmic cartell, que sí que s’imprimirà

Imatge presa ahir a la nit durant la reunió que es va fer a la sala de plens del consistori.

Imatge presa ahir a la nit durant la reunió que es va fer a la sala de plens del consistori.SEGRE TÀRREGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tàrrega celebrarà finalment un únic Carnaval després d’haver arribat a un acord l’Associació Agrat i el consistori després d’un llarg i intens debat. Van acordar no imprimir el programa de la festa per evitar que pugui arribar a les cases –només es podrà consultar online– i l’ajuntament va decidir retirar el logotip del polèmic cartell, que sí que s’imprimirà. Així ho van consensuar ahir a la nit les desenes de representants d’entitats, comerços, Ampes i col·lectius de Tàrrega que van assistir a la reunió convocada per l’equip de govern (PDeCAT i ERC).

dades

  • 40 DONES. Al costat de 10 homes, són les que formen part de la comissió del Carnaval d’Agrat que ha dissenyat el polèmic cartell i programa. 
  • 100 SOCIS. Dels 1.500 que té Agrat, van votar dissabte per unanimitat celebrar un Carnaval alternatiu a l’oficial abans de l’acord d’ahir. 
  • 13.400 EUROS. És l’import de la subvenció que rep l’Associació Agrat per part del consistori per poder organitzar la festa. 
  • 7 ANYS. Agrat va agafar les regnes del Carnaval de Tàrrega el 2012 i des d’aleshores l’ha convertit en una festa multitudinària.

claus

  • Protocol. Agrat ha aprovat un protocol contra les agresions masclistes i LGTBfòbiques i al Carnaval hi haurà un “punt lila”. 
  • Recollida de firmes. Iniciativa popular perquè el consistori accepti la proposta inicial d’Agrat. Pot firmar-se fins demà en més d’una vintena de comerços. 
  • Acord. CUP, PSC i Comú, a l’oposició, es van mostrar a favor d’Agrat. ERC, al govern, també va fer arribar un comunicat a favor de celebrar un únic Carnaval organitzat per les entitats. L’equip de govern va acceptar fer autocrítica i va estendre la mà a Agrat  per poder arribar al pacte d’ahir.

L’objectiu era posar a sobre de la taula i debatre la polèmica dels últims dies entre tots els implicats en la festa a fi de trobar una solució satisfactòria per al benefici de la ciutat. Val a recordar que l’ajuntament va anunciar divendres que duria a terme el Carnaval sense la coorganització d’Agrat al no posar-se d’acord sobre alguns punts, concretament en el cartell i en algunes expressions utilitzades en el programa perquè considerava que banalitzaven la dona, fet que Agrat va negar. Per la seua part, l’entitat va decidir dissabte organitzar un Carnaval alternatiu.

L’equip de govern demana disculpes a Agrat encara que defensa que no els va titllar de masclistes

Per posar fi a la polèmica i no obligar la ciutat a escollir entre dos Carnavals, l’equip de govern va estendre la mà a dialogar i va convocar la reunió, oberta a tots els veïns. La comissió de Carnaval d’Agrat va reclamar disculpes públiques per haver-los acusat de masclistes i d’incitar a la violència de gènere, disculpes que van arribar ahir a la nit in extremis.

L’alcaldessa, Rosa Maria Perelló, va apuntar que “Agrat ens exigia unes disculpes públicament perquè s’havien sentit ofesos, entenc que sense raó, perquè sembla que al final no podem expressar la nostra opinió, i aquesta sí que és vetada”.

Perelló va reconèixer que el consistori havia fet un pas enrere “que demostra qui té més sensatesa”. També va defensar que les acusacions de masclistes que Agrat atribueix a l’equip de govern “són injustes i no s’han fet mai”.

Des de l’Associació Agrat van reconèixer “el caràcter transgressor del Carnaval i un to exagerat i groller en el programa”, però van defensar la seua conscienciació contra les actituds masclistes i contra la violència de gènere i van assegurar que continuaran treballant en campanyes de sensibilització. En els últims dies Agrat ha rebut nombroses mostres de suport per la temàtica escollida per a la festa, entre les quals la de l’Institut Català de les Dones, que “valora positivament que Tàrrega organitzi un Carnaval feminista i amb empoderament per a les dones i la seua sexualitat”, encara que recomana que “les imatges publicitàries evitin possibles lectures d’orientació sexual del cos femení”.

Imatge presa ahir a la nit durant la reunió que es va fer a la sala de plens del consistori.

Imatge presa ahir a la nit durant la reunió que es va fer a la sala de plens del consistori.SEGRE TÀRREGA

tracking