SEGRE

POBRESA ESTUDI

Amb feina, però pobres

El 12% de les persones ocupades a Catalunya tenen ingressos inferiors a 837 euros mensuals || Càritas alerta que és un col·lectiu que augmenta malgrat els indicis de sortida de la crisi

Protesta sindical l’any passat a Lleida contra la precarietat laboral i la pobresa salarial.

Protesta sindical l’any passat a Lleida contra la precarietat laboral i la pobresa salarial.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tenir un contracte de treball avui dia no assegura un mínim de vida digna. En aquesta situació es troben aproximadament un 12% dels treballadors a Catalunya ja que, malgrat estar ocupats, els seus ingressos no assoleixen els 837 euros mensuals, considerats llindar de la pobresa (un càlcul de la mitjana de les rendes que dóna com a resultat una xifra similar al salari mínim interprofessional).

Així ho va posar de manifest ahir Càritas de Barcelona durant la presentació de l’informe Vides precàries en què alerta, a més, que aquest col·lectiu, “invisible”, va en augment, ja que ha passat de representar el 2016 el 14,5% dels seus usuaris atesos al 16% el 2017. Una situació que també constaten les comarques lleidatanes. “És una realitat creixent i preocupant i que ens situa molt per sobre de la mitjana europea”, va assegurar a aquest diari Rafael Allepuz, recentment nomenat director de Càritas de Lleida.

Immigrants sense residència, mares solteres, joves i majors de 50 anys són els principals afectats

Es tracta, fonamentalment, de persones immigrants sense residència, dones solteres amb fills, joves i majors de 50 anys que encadenen contractes precaris, temporals o amb jornades molt reduïdes, especialment als sectors de la neteja, la restauració i els serveis. I tot això malgrat que els indicadors macroeconòmics apunten a una sortida de la crisi.

“El problema està en el repartiment d’aquesta millora, que és poc equitatiu i augmenta la diferència entre rics i pobres. I la mostra és que la nostra feina, la de Càritas, no s’acaba”, va apuntar Allepuz. Per revertir aquesta situació, Càritas de Barcelona va reclamar una nova reforma laboral i un salari mínim de mil euros en 14 pagues (avui està a 735). I van alertar que el mercat laboral és com un ventilador que genera precarietat, que absorbeix i expulsa ràpidament i que deixa problemes d’habitatge i salut.

DADES

  • 12% DE TREBALLADORS POBRES. El 12% dels treballadors actuals de Catalunya es troben en situació de pobresa al cobrar menys de 837 euros.
  • 837 EUROS. És la quantitat estipulada com a llindar de pobresa i es calcula a partir de la mitjana de les rendes, de les quals es fa el 60%.
  • 91% DE CONTRACTES LABORALS. Un dels factors de precarietat laboral és la temporalitat dels contractes. Al novembre, el 91% van ser d’aquest tipus.

Gairebé 14.000 atesos en un any a Ponent per Càritas Les tres delegacions de Càritas a Ponent (Lleida, Urgell i Solsona) van atendre 13.973 persones durant el 2016 (última memòria disponible), una xifra inferior a la de l’any anterior, però que tanmateix va obligar les entitats a incrementar els recursos destinats a les famílies davant de la cronificació de la pobresa. Concretament, van destinar 511.550 euros a ajuts econòmics perquè els seus usuaris poguessin cobrir les necessitats més bàsiques i van gastar més de 2,5 milions amb els diferents programes d’atenció. Els responsables de les entitats també van alertar que van incrementar la demanda de pisos socials davant de la “bombolla” dels preus del lloguer.

tracking