SEGRE

Declaren un nou brot de sarna a Catalunya

A l'Hospital Moisès Broggi de Barcelona, amb 4 casos

L'hospital Sant Joan de Reus

Declaren nou brot de sarna a CatalunyaEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Agència de Salut Pública de Catalunya ha declarat un nou brot de sarna a l'Hospital Moisès Broggi, de Sant Joan Despí (Barcelona), amb quatre treballadors afectats, que se sumen als 35 de l'Hospital Sant Joan, de Reus (Tarragona), per un altre brot detectat la setmana passada. El secretari de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, Joan Guix, ha donat a conèixer avui aquestes dades en roda de premsa a Barcelona, en el transcurs de la qual s’ha informat que en els dies que portem de 2018 s’han produït, en total, set brots de sarna amb 59 afectats a Catalunya.

A més dels dos brots dels hospitals de Reus i Sant Joan Despí, se n’han produït uns altres cinc en tres residències d’ancians, amb 3, 4 i 5 casos, respectivament, en una família (4 membres) i a l’escola Montoliu, de la Riera de Gaià (Tarragona), amb quatre nens afectats.

El brot de l’hospital Sant Joan, de Reus, és el més important detectat i declarat a Catalunya fins ara, si bé l’any 2012 es va produir un altre, amb 26 professionals afectats, en un altre centre sanitari.

Guix ha informat avui que l’Agència de Salut Pública de Catalunya investiga el possible desfasament que ha denunciat el sindicat CCOO entre l’aparició i identificació del brot de sarna de l’Hospital de Reus i la seua declaració davant de les autoritats sanitàries, que no hauria de superar les dotze hores de diferència.

La Federació de Sanitat de CCOO de Catalunya ha considerat que no s’ha actuat amb la "diligència necessària" per evitar el "creixement exponencial" dels casos de sarna en el centre sanitari reusenc. CCOO data el brot l’11 de gener, quan diversos treballadors del servei d’urgències van acudir|anar al Comitè de Salut Laboral amb la sospita que tenien sarna i van demanar que s’adoptessin mesures adequades davant de la facilitat del contagi d’aquesta malaltia.

La direcció va comunicar llavors al sindicat que el brot ja estava en procés d’avaluació i diagnòstic, però, el 16 de gener, encara no s’havia informat al sindicat i "ni tan sols no es va posar en tractament els deu professionals inicialment afectats".

El diagnòstic definitiu com a brot de sarna es va fer el 17 de gener, quan van començar els tractaments pertinents i, segons el sindicat, l’empresa va informar llavors el departament de Salut de la Generalitat. "Investiguem si el circuit (de detecció i declaració del brot) s’ha fet de forma correcta", ha indicat el secretari de l’Agència de Salut Pública, que ha precisat que si no s’hagués declarat en el temps establert, s’iniciaran els tràmits administratius corresponents.

Per la seua part, la subdirectora general de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública, Mireia Jané, ha precisat en la mateixa roda de premsa que, entre els anys 2010 i 2017, s’han detectat a Catalunya 115 brots de sarna, amb 947 persones afectades, majoritàriament en residències geriàtriques.

Així, el 41 % dels brots es produeixen en residències de persones majors, moltes de les quals no s’adonen que l’àcar les afecta per problemes neurològics o de malaltia, amb la qual cosa el contagi es transmet amb facilitat.

Per la seua part, el cap del Servei de Dermatologia de l’Hospital Dos de Maig, Joan Antoni Smandia, ha considerat que el contagi entre el personal d’urgències de l’hospital de Reus ha estat ampli en tractar-se d’espais de descans de guàrdia reduïts en els quals és fàcil compartir sofàs, llits, bates i taquilles.

Aquest especialista ha assegurat que "sarna hi ha hagut sempre", ja que ell veu casos "cada any", i ha informat que si es tracta amb permetrina una vegada i es repeteix al cap d’una setmana el tractament s’aconsegueix l’eliminació d’aquest molest àcar.

tracking