SEGRE

HISTÒRIA INICIATIVES

Homenatge de Lleida a les víctimes de l'Holocaust

Les llambordes que s’instal·laran a la Segarra en record dels deportats a camps d’extermini.

Les llambordes que s’instal·laran a la Segarra en record dels deportats a camps d’extermini.X. SANTESMASSES

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’estàtua Fita, d’Àngel Eroles, recordarà a partir de demà els veïns de Lleida víctimes de l’Holocaust. La Paeria els homenatjarà amb la instal·lació d’aquesta escultura al carrer Jaume II, entre la passarel·la de Cappont i el pont de la Universitat, en un acte a les 17 hores impulsat per la Paeria, el Centre Excursionista de Lleida i Amical de Mauthausen per promoure la recuperació de la Memòria Democràtica en el marc del projecte Stolpersteine.

L’ajuntament, a partir de diferents bases de dades, ha pogut comptabilitzar 45 persones de Lleida que van ser deportades a diferents camps de concentració nazis. Els seus noms es publiquen en un llistat adjunt amb l’objectiu de poder convidar els seus familiars a l’acte d’homenatge.

Pel que fa a l’escultura, Eroles va explicar que “m’he inspirat en allò que es perd quan una persona ha d’exiliar-se com la pau i la tranquil·litat i en com es pot sentir un en un camp de concentració amb la falta de llibertat”. L’acte se celebrarà la vigília del Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust, reconegut així el 2005 per l’ONU per recordar i dignificar les víctimes del genocidi en el qual van ser assassinats sis milions de jueus, 220.000 gitanos, 250.000 persones amb discapacitat mental i física i nou mil homosexuals. Es calcula que 9.000 republicans espanyols van ser deportats a camps de concentració i un 60% hi van morir.

tracking