SEGRE

HISTÒRIA MEMÒRIA GRÀFICA

La Generalitat licitarà per les fotos de la guerra a Ponent

La direcció de Patrimoni participarà en la subhasta pel lot amb imatges dels bombardejos de la Guerra a Ponent || Si les aconsegueix, anirien a l’Arxiu Nacional a l’haver-hi fotos de tot Catalunya

A l’esquerra dos imatges del lot. A la dreta, Pol Farré, de la Llibreria Antiquària Farré de Barcelona, mostra els documents.

A l’esquerra dos imatges del lot. A la dreta, Pol Farré, de la Llibreria Antiquària Farré de Barcelona, mostra els documents.LLIBRERIA ANTIQUÀRIA FARRÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Servei d’Arxius de la direcció general de Patrimoni de la Generalitat participarà en la subhasta per internet per licitar pel lot de 119 imatges dels efectes dels bombardejos de l’aviació italiana durant la Guerra Civil en diferents localitats de Catalunya i que inclou una vintena de fotografies preses a les Borges Blanques, Castelldans, Granyena de les Garrigues i Alfés. Així ho va confirmar ahir a la tarda a aquest diari el delegat a Lleida del departament de Cultura, Josep Borrell, després d’haver mantingut a Barcelona una reunió amb el director general de la conselleria. Segons Borrell, en el cas que la Generalitat aconseguís les imatges (la subhasta de les quals té un preu de sortida de 3.000 euros), aquestes anirien a l’Arxiu Nacional de Catalunya, ja que al lot, a més d’imatges preses a les Garrigues i el Segrià, també n’hi ha de Barcelona, Girona o Figueres.

No obstant, posteriorment se’n farien còpies que s’enviarien als arxius comarcals per ser exposades (tot i que s’hauria de tenir en compte que les Garrigues, amb l’Alta Ribargoça, són les dos úniques comarques que no en tenen). Abans d’aquesta decisió de Cultura, ahir al matí el Grup d’Arxivers de Lleida havia demanat a les administracions, a través de les xarxes socials, que intentessin aconseguir les imatges que sortiran a subhasta. “Els que tenen la possibilitat de decidir, departament de Cultura i Diputació, haurien de fer el pas de portar aquestes fotografies a Ponent”, va assegurar a través de Twitter aquest grup.

Són 17 fotos que formen part d’un lot de 119 que se subhasten amb un preu de sortida de 3.000 euros

“Segur que és un material interessantíssim perquè no disposem de gaires documents públics sobre aquests fets. Per això, l’Administració hauria de poder comprar-los perquè siguin d’accés públic”, va apuntar a aquest diari Maria Jesús Llavero, membre d’aquest grup.

El lot el va comprar una llibreria de Barcelona per internet des d'Itàlia

Conèixer com havien arribat fins a una pàgina web de subhastes (www.todocoleccion.net) les imatges preses per l’aviació italiana sobre els devastadors efectes dels bombardejos a les Borges Blanques, Castelldans, Granyena de les Garrigues i Alfés durant la Guerra Civil era una de les incògnites des que aquestes van veure la llum al posar-se a la venda a internet. SEGRE va poder contactar ahir amb els propietaris, els responsables de la Llibreria Antiquària Farré de Barcelona, instal·lats a la capital catalana des de fa anys però originaris de la capital de les Garrigues, per poder resoldre el misteri. “Ens les van oferir per internet des d’Itàlia. Creiem que es tracta d’un particular que les tenia. El conjunt de fotografies ens va semblar molt interessant i a més vam veure que també hi havia imatges de les Borges Blanques, així que ens vam decidir a comprar-les”, explica Pol Farré des d’aquesta llibreria de segona mà de referència a Barcelona, dedicada a la compravenda fonamentalment de documents antics en paper.

Preu de sortida

El preu pel qual van adquirir el lot de 119 fotografies (en les quals també apareixen Barcelona, Tarragona o Figueres) és una incògnita que els actuals propietaris no van voler revelar. Sí que sabem que el preu de sortida a la subhasta és de 3.000 euros i que, al tancament d’aquesta edició, no s’havia fet encara cap licitació. “El lot ha rebut més d’un miler de visites a la pàgina de subhastes, la qual cosa vol dir que ha despertat molt interès”, assegura Farré. I, segurament, com acostuma a passar en aquest tipus de subhastes, les licitacions es produeixen a última hora. La data límit són dos quarts d’onze de la nit de demà, quan finalitzarà definitivament la subhasta. Si ningú fins aquell moment ha aconseguit aquest document fotogràfic històric i inèdit, les imatges quedaran a la venda directa a la mateixa pàgina web.

tracking