SEGRE

SALUT DIA MUNDIAL CONTRA EL CÀNCER

Investigació del càncer d'endometri pionera amb 50 pacients lleidatanes

Un equip de l’IRBLleida treballa en una investigació pionera sobre el càncer d’endometri amb la participació de mig centenar de pacients lleidatanes i que es presentarà en un congrés internacional dels Estats Units. L’objectiu és detectar els tumors més agressius a través d’una biòpsia en sang, un mètode menys invasiu.

Punter que van fer els alumnes de l’institut de Bellcaire d’Urgell, amb el lema “Ens tens aquí!”.

Punter que van fer els alumnes de l’institut de Bellcaire d’Urgell, amb el lema “Ens tens aquí!”.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Cinquanta pacients lleidatanes participen en un estudi de l’IRBLleida per detectar els tumors d’endometri més agressius. Una investigació pionera que porta a terme l’equip dirigit pel doctor Xavier Matias-Guiu, responsable del grup de Patologia Oncològica de l’IRBLleida i cap del servei d’Anatomia Patològica de l’hospital Arnau de Vilanova. Aquesta investigació es presentarà aquesta primavera en un congrés internacional als Estats Units i ja s’ha presentat davant del Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa Càncer (Ciberonc), al qual pertany l’institut d’investigació lleidatà. De fet, el grup va assistir a la reunió de l’ens a Madrid divendres passat.

L’objectiu és trobar cèl·lules tumorals a la sang a través d’una biòpsia líquida. Aquesta tècnica podria ser un excel·lent complement a l’anàlisi microscòpica dels tumors. Permetria fer una biòpsia poc invasiva, ja que es buscarien aquestes cèl·lules tumorals a la sang. Això permetria afinar més el tractament dels tumors d’endometri més agressius i seria un possible marcador de mal pronòstic. A les comarques lleidatanes es diagnostiquen cada any una trentena de tumors d’ovari, un tipus de càncer que tendeix a augmentar en societats avançades, ja que està molt lligat a la longevitat i a un estil de vida poc saludable (obesitat).

La tècnica que utilitza, en fase molt preliminar, el grup de l’IRBLleida no la utilitzen gaires grups al món. En l’estudi participen cinaquanta pacients lleidatanes, de les quals la meitat ja estan estudiades, i entre elles s’ha detectat aquestes cèl·lules tumorals més agressives en una xifra molt reduïda. Així mateix, l’equip de Matias-Guiu també aposta per la classificació dels tumors a través d’estratègies moleculars. Aquesta tècnica permet delimitar els tumors més o menys agressius.

Amb motiu del Dia Mundial contra el Càncer, que es va commemorar ahir, la Paeria es va il·luminar de verd i es van fer actes a diverses localitats. Tanmateix, els actes previstos a la plaça Sant Joan de Lleida, com el de fer un gran punter solidari, es van suspendre per la pluja.

A més a més, s’estima que es passarà dels 14,1 milions de casos el 2012 als 19,3 milions de casos anuals el 2025. Segons assenyala l’Organització Mundial de la Salut (OMS), es preveu que les morts per aquesta malaltia augmentin un 70 per cent en les pròximes dos dècades, ja que és la segona causa al món, que representa el 60 per cent a l’Àfrica, Àsia i Llatinoamèrica.

Punter que van fer els alumnes de l’institut de Bellcaire d’Urgell, amb el lema “Ens tens aquí!”.

Punter que van fer els alumnes de l’institut de Bellcaire d’Urgell, amb el lema “Ens tens aquí!”.SEGRE

tracking