SEGRE

LLEURE FESTA

La comunitat xinesa de Lleida celebra el Nou Any

A tota la província hi ha unes 1.400 persones d’aquesta procedència

Xinesos es van reunir ahir per primera vegada per celebrar el nou any com a comunitat.

Xinesos es van reunir ahir per primera vegada per celebrar el nou any com a comunitat.OSCAR MIRÓN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La comunitat xinesa de Lleida, que compta amb unes 1.400 persones, va donar ahir la benvinguda al Nou Any, que en aquesta ocasió se celebra sota el signe del gos, l’animal número onze dels dotze que conté l’horòscop xinès.

Però la celebració del nou any ha estat una primera vegada per a la comunitat d’aquesta procedència a la ciutat. I és que l’Associació de Paisans de la Xina a Lleida va organitzar el que va ser el primer sopar de Final d’Any de la comunitat xinesa. “És la primera que organitzem”, va explicar Ting Ting Qiu Cheng, advocada i portaveu de l’entitat, que va comentar que “la nostra intenció és aconseguir que la comunitat se senti com a casa”.

Així, amb vestits, vestits i corbates de color roig, prop de 200 xinesos residents a Lleida es van reunir ahir en un restaurant de cuina oriental per donar la benvinguda amb el seu tradicional banquet que, segons el calendari lunar (emprat de manera tradicional per marcar els ritmes que ha de seguir l’agricultura), serà l’any 4716.

La tradició xinesa sobre el Nou Any “és especialment familiar”, va apuntar Qiu, que va explicar que malgrat que l’Any del Gos comenci a partir del 16 de febrer, la comunitat celebra aquesta data amb uns dies d’antelació perquè “el més comú és passar el dia de l’entrada d’any al costat de la família més propera”. Durant el banquet, tradicionalment format per grans quantitats de menjar i protagonitzat per unes empanadilles i una pasta, “tant els avis com els pares reparteixen als seus respectius fills uns sobres rojos amb diners per garantir que la sort no abandona la família”, comenten.

Una superstició que se suma al que estableix l’horòscop xinès, segons la qual cada animal s’associa amb un dels cinc elements que contempla: fusta, foc, terra, or (metall) i aigua. Aquesta unió entre animals i elements serà la que determinará les característiques de la personalitat dels que naixin durant l’any en qüestió. D’aquesta manera, per a l’Any del Gos, de terra, l’horòscop marca que els nounats seran comunicatius, seriosos i responsables a la feina.

A més, malgrat que aquest sigui el primer esdeveniment d’aquestes característiques, l’Associació preveu organitzar nous actes en què “esperem poder involucrar tots els lleidatans”.

tracking