SEGRE

TECNOLOGIA INTERNET

Nens migrants, gitanos i LGTBI, els més assetjats 'on line'

300.000 nens no han utilitzat mai un ordinador a Espanya

Prop de 175.000 nens al dia descobreixen internet per primer cop.

Prop de 175.000 nens al dia descobreixen internet per primer cop.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les principals víctimes de ciberassetjament són els nens de col·lectius migrants, gitanos o LGTBI, que també són els que tenen més problemes per accedir a la xarxa. Així es desprèn de l’informe Els nens i les nenes de la fractura digital a Espanya, publicat ahir per Unicef Comitè Espanyol amb motiu del Dia Internacional de l’Internet Segur, en el qual també s’adverteix de la barrera de la pobresa per a l’accés a la xarxa. “Els nois que estan en aquesta bretxa online són els mateixos que pateixen discriminació offline per orientació sexual, origen o discapacitat”, va explicar Maite Pacheco, directora de sensibilització i polítiques de la infantesa d’Unicef Comitè Espanyol. “No podem permetre que això es repliqui a internet”, perquè segons l’entitat aquesta discriminació i els discursos de l’odi tenen un impacte molt negatiu en aquests nens, atès que perpetuan estereotips i dificulten la seua integració.

L’estudi posa en relleu una bretxa de desigualtat partint del nivell socioeconòmic de les famílies: mentre que a les llars on els ingressos són de més de 2.500 euros al mes, el 98,3 per cent dels nens són usuaris d’internet, a les llars amb menys de 900 euros, el percentatge cau deu punts fins al 88,3%. Una diferència que es confirma amb les dades d’accés i ús d’internet públics: a Espanya, el 95% dels nens d’entre 10 i 15 anys utilitza internet, però encara hi ha prop de 300.000 menors d’aquestes edats que mai han utilitzat un ordinador i uns 140.000 que no han tingut cap contacte amb la xarxa. Això es tradueix en uns 175.000 nens al dia que accedeixen a internet per primera vegada a tot el món i que es troben davant d’infinites oportunitats que també amaguen “greus riscos” com el ciberassetjament o l’abús sexual, per la qual cosa des de l’organització es posa l’èmfasi sobretot en la formació perquè el seu ús contribueixi al desenvolupament i la integració dels menors.

Recomanacions per a la xarxa segura Alguns dels consells per mirar de garantir un accés a internet segur per a la infantesa d’Unicef són la sensibilització dels riscos a la xarxa, la formació quant a competències digitals per a les famílies i els professors i un reforç de la legalitat que penalitzi els que en facin un ús inadequat.

tracking