SEGRE

SANITAT PREVENCIÓ

Salut llança un programa per a la detecció precoç de trastorns psicòtics

Identificarà i tractarà els

L’Hospital de Santa Maria de Lleida tracta els trastorns mentals.

L’Hospital de Santa Maria de Lleida tracta els trastorns mentals.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Departament de Salut de la Generalitat desplegarà aquest any un programa pioner per a la detecció precoç i l’atenció dels joves amb trastorns psicòtics incipients, que poden donar-se per primera vegada en edat juvenil i que poden desembocar en malalties mentals greus com l’esquizofrènia.

El programa, que busca identificar i tractar de manera immediata els símptomes, es desenvoluparà amb tres objectius principals: reduir la incidència de transtornos psicòtics, disminuir el mal que causen en els afectats i millorar-ne el pronòstic.

Aquests tipus de trastorns deriven en malalties mentals greus com l’esquizofrènia

Els trastorns psicòtics incipients (TPI) es caracteritzen per una alteració significativa del funcionament mental que s’inicia a partir dels 15 anys i afecten principalment el desenvolupament dels joves, impactant negativament en el seu àmbit familiar, social, laboral i escolar.

Per això, el programa pivotarà sobre equips multidisciplinaris de proveïment territorial formats per psiquiatres, psicòlegs, infermeres i treballadors socials, professionals dels centres de salut mental d’adults, dels centres de salut mental infantil i juvenil i dels centres d’atenció i seguiment a les drogodependències.

A més, l’equip comptarà amb un servei de gestió dels casos del territori i amb la col·laboració dels serveis de rehabilitació comunitària per a aquestes intervencions rehabilitadores i d’inserció laboral o social.

A Catalunya, la psicosi incipient té una incidència anual de 15 a 25 casos per cada 100.000 habitants, una xifra que varia en funció de les diferents maneres de trastorn mental. A més, s’estima que un 3,5 per cent de la població catalana podria patir algun trastorn mental al llarg de la seua vida.

tracking