SEGRE

IGUALTAT LABORAL

Contra la desigualtat de gènere

Inspecció de Treball va fer l’any passat trenta-set actuacions en matèria de discriminació en les empreses, un 76% més || Els sindicats exigeixen més recursos i alerten de la por de denunciar

Imatge d’arxiu d’un acte del 8 de març, Dia Internacional de les Dones, a Lleida.

Imatge d’arxiu d’un acte del 8 de març, Dia Internacional de les Dones, a Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les actuacions de la Inspecció de Treball per controlar que les empreses no incorren en situacions de desigualtat de gènere s’han incrementat aquest últim any a les comarques de Ponent. Segons les dades facilitades per la conselleria de Treball, Assumptes Socials i Famílies, els inspectors van portar a terme el 2017 un total de trenta-set actuacions en matèria de desigualtat de gènere en empreses lleidatanes, un 76% més que el 2016, quan se’n van fer vint-i-una. Tanmateix, cap d’aquestes actuacions van acabar en un expedient sancionador, encara que sí que en vuit casos es va instar l’empresa a corregir la seua actitud per no rebre una multa.

En el conjunt de Catalunya, les sancions per discriminació de gènere en empreses es van duplicar el 2017, al passar de vint-i-dos multes el 2016 a cinquanta-vuit el 2017, de les quals el 75% van ser per assetjament sexual. En concret, es va expedientar 271 empreses catalanes. Sobre aquesta qüestió, els sindicats alerten que la normativa no arriba a complir-se per falta de mitjans i que moltes situacions de discriminació queden ocultes per por de denunciar. Des de CCOO, Imma Romeo, secretària de Polítiques Socials a Lleida, assenyala a aquest diari que aquesta Inspecció de Treball hauria d’actuar d’ofici ja que moltes dones, al veure’s en una situació de discriminació, no saben on dirigir-se i tenen por de les represàlies si denuncien.

En aquest sentit, Romeo indica que, en el cas de Lleida, amb empreses molt petites i en un àmbit rural, moltes no compten amb plans o mesures d’igualtat i que no se’n fa un seguiment real. Per la seua part, Eva Gajardo, secretària d’Igualtat d’UGT Catalunya, afirma que la Inspecció té una “actitud paternalista”, sense arribar a multar les empreses “amb contundència”. Sí que es fa en casos molt flagrants d’assetjament o discriminació, com les hostesses del Godó, que eren obligades a vestir minifaldilla malgrat les queixes pel fred. “Vivim en una societat masclista en què algunes situacions ja es donen per normals, però no ho són i incompleixen la llei. A més, quan la dona s’atreveix a denunciar, algunes tenen sentiments de culpa i de vergonya. Falta molt per fer”, adverteix Gajardo.

Noves adhesions a la vaga feminista del proper 8 de març Catalunya en Comú ha estat l’última entitat a sumar-se a la vaga femenista convocada per al pròxim 8 de març, en la qual hi haurà aturades parcials, mobilitzacions i fins i tot vaga de consum i de braços plegats en les tasques domèstiques. Eva Gajardo, d’UGT Catalunya, afirma que han pres aquesta decisió “fartes” que no es prenguin mesures. “La dona està abocada a la precarietat, amb sous més baixos que els homes, sense accés al mercat de treball en les mateixes condicions, amb pensions de misèria i sense reconèixer la cura a la llar i a la família”, va assenyalar. Per la seua part, Imma Romeo, de CCOO, afirma que amb la situació actual “l’emancipació de la dona és pràcticament impossible”.

tracking