SEGRE

SALUT

Experts britànics desenvolupen òvuls humans en laboratori per primera vegada

Podria derivar en millores en els tractaments de fertilitat

Experts britànics desenvolupen òvuls humans en laboratori per primera vegada

Experts britànics desenvolupen òvuls humans en laboratori per primera vegadaEFE/Archivo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un equip científic britànic ha aconseguit desenvolupar òvuls humans en un laboratori per primera vegada, el que podria derivar, potencialment, en millores en els tractaments de fertilitat, segons un estudi divulgat avui.

D’acord amb l’informe difós a la publicació britànica "Molecular Human Reproduction", experts de la Universitat escocesa d’Edimburg van extreure cèl·lules d’òvuls del teixit de l’ovari en les seues primeres fases de desenvolupament i les van fer créixer fora fins que van estar llestes per ser fertilitzades.

Els científics van aconseguir que l’òvul humà es pogués desenvolupar fora de l’ovari, a partir de la seua fase més primerenca fins arribar a assolir la plenitud de la seua maduresa.

L’estudi atorga, a més, a la comunitat científica l’oportunitat d’explorar el desenvolupament de l’òvul humà, una cosa que continua plantejant interrogants.

No obstant això, els investigadors admeten que fa falta dur a terme nous estudis perquè aquest mètode es pugui fer servir clínicament però és rellevant ja que ofereix esperança a dones o nenes que se sotmeten a tractaments com quimioteràpia -amb riscos per a l’esterilitat-, en permetre recuperar òvuls immadurs i fer que madurin fora de l’ovari, per ser posteriorment emmagatzemats per a la seua futura fertilització.

Actualment, les dones poden congelar els seus òvuls madurs -o fins i tot embrions si han estat fertilitzats amb l’esperma d’una parella- abans de començar tractaments mèdics d’aquest tipus, si bé aquesta opció no és possible en el cas que siguin nenes les malaltes de càncer.

El professor Evelyn Telfer, de la Universitat d’Edimburg i líder de la investigació, ha afirmat avui que "poder desenvolupar del tot òvuls humans en laboratori podria ampliar l’espectre dels tractaments de fertilitat disponibles".

"Ara treballem en optimitzar les condicions que donen suport al desenvolupament de l’òvul d’aquesta manera i en estudiar com de sans són", va apuntar.

Els científics confien així mateix a "esbrinar, atenent l’aprovació de les normatives, si (aquests òvuls) poden ser fertilitzats," una opció la viabilitat de la qual encara no s’ha demostrat.

Per la seua part, Daniel Brison, del Departament de Reproducció Assistida de la Universitat de Manchester (nord d’Anglaterra), va indicar que aquesta investigació representa un "pas endavant emocionant, que mostra per primera vegada que el desenvolupament complet dels òvuls humans en laboratori és possible, més de 20 anys després que s’aconseguís amb ratolins."

Aquest expert va afegir que "si bé queda encara molta investigació important per realitzar-se, això podria aplanar el camí cap a la preservació de la fertilitat de les dones i nenes amb una varietat més àmplia de càncer del que és possible amb els tractaments actuals".

tracking