SEGRE

El Suprem fixa en 45% el mínim de discapacitat per a jubilació anticipada

La façana del Tribunal Suprem

El Suprem fixa en 45% el mínim de discapacitat per a jubilació anticipadaEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Suprem ha acceptat que els qui pateixin un mínim del 45% en el seu grau de discapacitat podran accedir a la jubilació anticipada sempre que la valoració de la seua carència no hagi variat durant un temps suficient, a causa que se’ls podrà aplicar el decret que així ho fixa.

La sentència que assenyala aquesta doctrina, que ha estat divulgada per la'Associació El Defensor del Pacient i per l’Associació de Víctimes de la Talidomida (Avite), afecta a tots aquells ciutadans inclosos al decret 1851/ 2009, relatiu a, entre altres col·lectius, les víctimes de la talidomida.

L’esmentat decret afecta les persones que pateixin una discapacitat en relació amb les següents malalties: "Discapacitat intel·lectual, paràlisi cerebral, síndrome de Down, síndrome de Prader Willi, síndrome X fràgil, osteogénesis imperfecta, acondroplàsia, Fibrosi Quística, Malaltia de Wilson, Trastorns de l’espectre autista, anomalies congènites secundàries a Talidomida, seqüeles de pòlio o síndrome postpòlio".

En síntesi, el Tribunal Suprem (TS) es fa eco d’aquelles situacions en les quals es troben molts treballadors a qui, patint alguna d’aquestes malalties i un grau de discapacitat superior o igual al 45% a la data de sol·licitud de la jubilació anticipada, no els havia estat concedida aquesta perquè no acreditaven haver treballat 15 anys des que pateixen la discapacitat.

El decret citat estableix uns barems que algunes d’aquestes persones no podien complir encara que per la naturalesa de la seua malaltia aquesta es trobés present abans de l’entrada en vigor de la norma (en el cas dels talidomídicos òbviament des del naixement).

El que fa ara el TS és reconèixer que sempre que aquestes malalties no hagin patit cap evolució en el temps, els terminis a tenir en compte s’hauran de remuntar a la primera vegada en què es va valorar el grau de discapacitat de les persones afectades.

El cas que ha donat lloc a la sentència afecta un malalt de talidomida que patia la discapacitat des del naixement. Referent a això el tribunal diu que "es tracta d’aplicar el nou Barem establert per a la valoració de les minusvalideses". "No ens trobem davant d’una revisió, sinó una actualització del barem, per la qual cosa el període total cotitzat per l’actor ho ha estat havent treballat amb un grau de discapacitat superior al 45%, en concret del 75%" (una patologia congènita consistent en agenèsia d’ambdós avantbraços i diversos dits).

tracking