SEGRE

Una de cada tres informacions falses que circulen per internet és sobre salut

Algunes de perilloses, com que les vacunes produeixen autisme

Un usuari d'internet.-

Una de cada tres informacions falses que circulen per internet és sobre salutEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El 60% dels internautes busquen informació sobre salut, un tema que copa una de cada tres informacions falses que circulen per internet i que van des d’algunes de perilloses com que les vacunes produeixen autisme a altres que asseguren que les patates fregides d’una famosa cadena de menjar ràpid curen la calvície. "Gran part de les falòrnies d’internet afecten a la salut perquè és un sector que afecta al 100% de la població i en el que és fàcil difondre notícies no veraces", ha advertit aquest dilluns el doctor Sergio Vañó, president de l’Associació d’Investigadors en Salut (AIES). Precisament per denunciar i desmuntar les falòrnies i les falses notícies de salut que circulen per internet, les xarxes socials i les aplicacions de missatgeria instantània, aquesta associació ha posat en marxa la plataforma #SaludSinBulos (www.saludsinbulos.com).

L’objectiu és que existeixi informació veraç i contrastada a la xarxa amb la participació de professionals sanitaris, organitzacions de pacients i comunicadors. Tots coincideixen que existeix un excés d’informació i el ciutadà no sap de quina fiar-se. De fet, gairebé la meitat dels especialistes adverteixen que la informació sobre salut a internet no està actualitzada amb els últims avenços mèdics.

El doctor Vañó, dermatòleg de l’Hospital Ramón i Cajal de Madrid, ha explicat que les àrees més susceptibles de produir falòrnies són oncologia, nutrició, pediatria i dermatologia estètica. Per això, ha aconsellat als ciutadans que "quan vegin una notícia que sembla donar solució de forma ràpida i senzilla a un problema de salut important que porta intentant solucionar-se durant molts anys, pensin que pot ser falsa".

L’àrea de les vacunes és una de les que més falòrnies genera, ha assenyalat el doctor Vañó, qui ha precisat que "els pares que no tenen veritable coneixement de la seua utilitat és lògic que tinguin dubtes". Fa uns mesos societats científiques de pediatria i la mateixa Organització Mèdica Col·legial van haver de sortir al pas per rebutjar els comentaris generats pel periodista Javier Cárdenas en un programa de ràdio en què va relacionar l’ús de vacunes amb l’augment de l’autisme. I és que "sentir una determinada falòrnia moltes vegades en diferents mitjans al final fa que cali i que la persona el pugui donar-la per certa", ha alertat el president d’AIES. Recentment diversos mitjans de comunicació van publicar que un home havia mort en un hospital de l’Índia succionat per una màquina de ressonància magnètica, una notícia que, segons el radiòleg Miguel Ángel de la Cámara, si només es llegeix el titular "dóna la idea que la radiologia mata". "El pacient digital de vegades retuiteja coses perquè li dóna fiabilitat ja que ve d’un mitjà de comunicació o d’un web fiable", ha advertit.

Per al doctor Vañó, darrere de les falòrnies pot haver un desig de notorietat de la persona que els llança o falta d’informació quan es tracta de personatges famosos, encara que també són subjacents interessos econòmics. El dermatòleg ha reconegut que moltes vegades els ciutadans busquen informació a internet perquè no l’obtenen a les consultes: "Jo els recepto 'blogs’ en els quals poden informar-se, però l’important és que el pacient surti de la consulta informat".

Per la seua part, Carina Escobar, representant de la Plataforma d’Organitzacions de Pacients, ha assenyalat que quan a algú li diagnostiquen una malaltia "està tan desconcertat que no és capaç de digerir tota la informació que rep". I per això, acudeixen internet. "Doctor Google està fent molt mal", ha lamentat Escobar, qui ha incidit en la importància d’assegurar que tota la informació que es troba a internet procedeixi de fonts oficials i sigui accessible i per a això cal adequar el llenguatge a les persones. 

tracking