SEGRE

SALUT EPIDEMIOLOGIA

La nena de Golmés estava vacunada i Salut tracta trenta persones de l'entorn

Tenia administrades les dosis del tipus C, que entren al calendari, i del B, que es compren a la farmàcia || Des del 2012 s’han registrat a Ponent 16 casos de meningitis i només un va ser mortal

Imatge d’arxiu de vacunació de nens en un col·legi de Lleida.

Imatge d’arxiu de vacunació de nens en un col·legi de Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La nena d’11 mesos de Golmés que va morir dissabte passat a l’hospital Parc Taulí de Sabadell a causa d’una meningitis fulminant (vegeu SEGRE d’ahir) havia estat vacunada contra aquesta malaltia. Segons van informar ahir des del Servei d’Epidemiologia de Lleida, la nena tenia administrades la vacuna contra el tipus C, que és el que està inclòs al calendari de vacunació del departament de Salut i es posa als 4 mesos, als 12 i als 11 anys, i la del B, que va sortir a la venda el 2015 i es compra a les farmàcies (l’altra vacuna, l’A, només s’administra quan es viatja a determinats països). “Les vacunes que tenim compten amb una eficàcia molt alta, però no cobreixen el 100% dels serotips. De moment no sabem el tipus de meningitis que s’ha donat en aquest cas i segurament serà difícil que puguem saber-ho”, va assegurar ahir a aquest diari Pere Godoy, responsable d’Epidemiologia a Lleida.

DADES

  • 16 CASOS. Entre el 2012 i el 2017 s’han diagnosticat a Lleida 16 casos de meningitis, entre 3 i 4 cada any. 
  • 10 EN NENS. Una desena d’aquests malalts van ser nens menors de 14 anys, en els quals és més freqüent. 
  • 2 MORTS. Només dos dels casos han estat mortals, una persona de 65 anys el 2015 i aquest nadó d’11 mesos. 
  • 10%  DE MORTALITAT. La meningitis és una malaltia molt greu que causa mortalitat en el 10% dels casos.

Després que es conegués el cas, Salut va engegar el protocol de vigilància i prevenció de la malaltia a l’entorn de la petita, ja que la meningitis s’encomana per via respiratòria, encara que és necessari que el contacte sigui molt proper. En total, la conselleria està tractant una trentena de persones que havien tingut una exposició de risc amb la nena. Entre ells, als quals s’ha administrat un antibiòtic o un altre tipus de tractament preventiu, hi ha familiars, companys o professors de la guarderia de Mollerussa a la qual anava la petita, així com nens o monitors de la piscina de la capital del Pla, en la qual feia un curs de natació. I és que la meningitis és una malaltia molt greu, que causa mortalitat en un 10% dels casos diagnosticats, però alhora molt poc freqüent. Així ho demostra la xifra de lleidatans que l’han patit en els últims anys, ja que entre el 2012 i el 2017 s’han comptabilitzat a la província 16 casos, una desena dels quals en nens menors de 14 anys. “El risc més alt de contreure aquesta malaltia el tenen els nens menors de quatre anys”, apunta Godoy. De tots aquests pacients, només un, una persona de 65 anys, va morir el 2015 (al qual cal sumar la mort d’aquest nadó d’11 mesos). La inclusió de la vacuna del tipus C al calendari el 2000 ha reduït considerablement el nombre de casos, ja que abans n’hi havia entre 10 i 15 cada any a Ponent, mentre que ara són tres o quatre.

LES CLAUS

  • Què és la meningitis? És una malaltia infecciosa greu causada per un bacteri anomenat meningococ. El contagi es produeix per via respiratòria, encara que requereix un contacte molt estret. 
  • Quins són els seus símptomes. Els principals símptomes de la meningitis són la febre alta (més de 39 ºC) i l’afectació general. També pot aparèixer dolor al coll, rigidesa al clatell o fotofòbia. 
  • Possibles conseqüències. La meningitis té una mortalitat del 10%. A més, pot causar seqüeles, de tipus neurològic, en el 5-10% de casos. 
  • La vacunació. Hi ha vacunes per a tres tipus: A (s’administra en viatges a alguns països); B (es va posar a la venda en  armàcies el 2015); i C (està inclosa al calendari i costejada pel sistema públic).

ENTREVISTA a Pere Godoy, Cap d'epidemiologia a Lleida

Són pocs els casos de meningitis, però tanmateix pot arribar a ser mortal. És una malaltia molt greu, però poc freqüent, malgrat que es tracta de bacteris que circulen molt a nivell comunitari i pràcticament tots estem en contacte en algun moment amb ells. La incidència de la malaltia va a menys en els últims anys? Estem en un moment d’incidència baixa respecte a dècades anteriors, quan es donaven fins a 15 casos a l’any a la província. Hi ha factors de risc? En molts casos no sabem l’origen, però sí que hi ha factors de risc com els trastorns del sistema immunològic o les malalties que s’associen a aquests. També hi ha més risc en menors de quatre anys.

Imatge d’arxiu de vacunació de nens en un col·legi de Lleida.

Imatge d’arxiu de vacunació de nens en un col·legi de Lleida.SEGRE

tracking