SEGRE

SOLIDARITAT INICIATIVA

Refugiats a Lleida amb àngel

Ponent compta amb vint-i-tres persones que actuen com a mentors en l’acollida d’aquests afectats || Els ajuden a aprendre l’idioma o a buscar feina

275371_1.jpg

275371_1.jpgCREU ROJA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Comptar amb una mena d’àngel de la guarda per acompanyar els refugiats que arriben a Lleida i ajudar-los a integrar-se a la societat al més aviat possible. Així treballen a les comarques lleidatanes un grup de vint-i-tres persones que exerceixen com a mentors en el marc del Programa Català de Refugi que la Generalitat va posar en marxa l’any passat. L’objectiu és que aquests voluntaris treballin mà a mà amb els immigrants nouvinguts perquè aquests puguin aprendre la llengua (tant català com castellà), trobar feina i teixir unes primeres relacions socials. Per fer-ho, cada refugiat compta amb un grup d’entre tres i cinc mentors de referència (en total, a les comarques lleidatanes els vint-i-tres col·laboradors es distribueixen en sis grups). Personal tècnic de la Generalitat és l’encarregat de formar aquests mentors en els aspectes més fonamentals a què ha de fer front una persona refugiada quan arriba al país en què ha sol·licitat asil. També porten a terme les tasques de relacionar aquests immigrants amb el grup de mentors corresponent.

A més de la formació que reben per part del Govern, les persones voluntàries també participen en trobades, com la que ha acollit aquesta setmana Creu Roja de Lleida en un espai cedit per l’ajuntament de la ciutat, en què poden posar en comú les experiències que tenen aquell primer mes d’acompanyament als refugiats, així com conèixer els estils d’ajuda que hi ha.

Programa a tot Catalunya amb més de 300 col·laboradors El Programa Català de Refugi compta actualment amb 335 persones voluntàries que ajuden els refugiats que han sol·licitat comptar amb un mentor, que rep una formació de 24 hores, durant els primers dies posteriors a l’arribada a Catalunya des del país d’origen. La majoria dels mentors (més d’un 70 per cent) són dones, i gairebé la meitat tenen entre vint i quaranta anys. A més, la pràctica totalitat d’aquests voluntaris parlen altres llengües a part del català i el castellà. Concretament, el 75 per cent d’ells sap anglès, el 37 per cent francès i un 5 per cent, àrab.

tracking