SEGRE

PATRIMONI LITIGI

L'alcalde de Vilanova de Sixena no entén l'"obesessió" per climatitzar el monestir

L’alcalde de Vilanova de Sixena assegura inversió per millorar les condicions del Monestir || Nega que el 155 propiciés la sortida de les obres de Lleida

L’accés a la sala d’exposició del monestir de Sixena la setmana passada, amb tanques.

L’accés a la sala d’exposició del monestir de Sixena la setmana passada, amb tanques.LLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’alcalde de Vilanova de Sixena, Ildefonso Salillas, va assegurar ahir que el govern aragonès invertirà nous fons per a la rehabilitació del monestir de Sixena amb l’objectiu d’instal·lar el sistema de climatització. Ho fa, per “millorar” encara més les condicions de l’espai, però considera que no seria imprescindible. “Si les pintures han estat vuit segles sense climatització, no sé a què ve ara tanta obsessió”, va remarcar. Així mateix, Salillas va negar que Aragó només reclami obres a Catalunya i no a altres territoris de l’Estat i justifica la decisió assegurant que demanen exclusivament les adquirides després del 1923, moment en què el monestir va quedar protegit per la seua declaració de bé d’Interès Cultural. L’alcalde aragonès va deixar clar que els 44 béns en litigi amb el Museu de Lleida no han tornat gràcies a l’article 155, un context que considera que no ha “beneficiat ningú”. Va criticar que el ministre de Cultura permetés a la Generalitat presentar un recurs de cassació.

La polèmica al voltant de les condicions del monestir per acollir les pintures ha estat el blanc principal del debat pel retorn. La mateixa jutge va paralitzar fa unes setmanes el trasllat de les obres argumentant la “fragilitat” dels frescos romànics. En la interlocutòria es posava en dubte la idoneïtat de l’espai i, segons la jutge, tampoc no està acreditat que s’hagi acabat la restauració a la Sala Capitular per garantir les condicions òptimes per a a la seua conservació.

Sortida dels murals de Sixena al Museu Nacional d’Art de Catalunya Ildefonso Salillas també va lamentar que el Museu Nacional d’Art de Catalunya no vulgui traslladar ara les pintures a Sixena però, en canvi, sí que permetés que aquestes viatgessin a Nova York i a Londres entre els anys 70 i els 90. “Jo les desmunto quan vull però per anar a Sixena, que és més a prop, no es poden desmuntar”, va criticar. Només han sortit del museu alguns fragments desmuntables de les pintures que serveixen per accedir als arcs. Concretament, es van traslladar a Nova York dos peces petites coincidint amb l’exposició The Year 1200.

tracking