SEGRE

TRADICIONS CELEBRACIONS

Els Tres Tombs d'Anglesola, en l'aire

Fins dilluns no hi havia relleu a la Societat de Sant Antoni, però set persones s’hi han ofert voluntàries || Tot i que prevista per al 14 i 15 d’abril, aquesta edició de ‘transició’ podria durar només un dia

Imatge de la desfilada de carruatges de l’última edició dels Tres Tombs d’Anglesola.

Imatge de la desfilada de carruatges de l’última edició dels Tres Tombs d’Anglesola.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La festa dels Tres Tombs d’Anglesola s’aguanten per un fil després de trenta-quatre anys de trajectòria. I és que fa temps que la junta de la Societat de Sant Antoni Abat de la localitat demana un relleu generacional, ja que alguns dels membres, com el fins ara president, Domingo Macià, són al capdavant de la festa des dels inicis (de fet la va impulsar l’any 1984). Aquestes últimes setmanes tot apuntava que la festa dels Tres Tombs d’aquest 2018 no se celebraria perquè no hi havia relleu al capdavant de l’organització. Tanmateix, dilluns a la nit va arribar un halo d’esperança, ja que en una reunió oberta als veïns, a la qual van assistir un centenar de persones, un grup de set voluntaris es van oferir a impulsar la festa que, segons ha pogut saber aquest diari, comptaria amb l’assessorament i suport de Domingo Macià, amb el qual SEGRE va intentar contactar ahir sense èxit. És previst que aquesta nova junta es constitueixi formalment aquest divendres a les nou de la nit a la seu de la Societat de Sant Antoni Abat.

Des de l’ajuntament, l’alcaldessa de la localitat, Carme Miró, va destacar la importància de poder mantenir la festa perquè “els Tres Tombs posen Anglesola al mapa”. Amb tot, va apuntar que “des del consistori sempre estem al costat de l’organització, però creiem que és millor no polititzar una celebració que és del poble”. Tenint en compte que la festa dels Tres Tombs perillava, des de l’ajuntament ja fa tres mesos que es reuneixen amb altres administracions per aconseguir un suport econòmic extraordinari. Segons Miró, “ara només falta capital humà”.

Dilluns hi va haver una reunió amb els veïns per buscar persones disposades a mantenir la tradició

La festa està programada per d’aquí a menys de dos mesos, el 14 i el 15 d’abri. L’alcaldessa va reconèixer que “ara haurem de córrer”, encara que va avançar que aquesta trenta-cinquena edició, considerada de transició, podria durar només un dia. “Seria diumenge amb les tradicionals tres voltes, com fan a molts municipis.” Amb tot, va assegurar que des del consistori, amb la col·laboració d’altres administracions, no descarten organitzar activitats per omplir la jornada de dissabte.

Aquesta falta de relleu generacional no és només un problema d’Anglesola, sinó que es dóna a moltes localitats per la dedicació que suposa organitzar festes d’aquestes característiques i més tenint en compte que part dels joves no valoren tant aquestes tradicions.

Un important llegat per a la localitat

Organitzar els Tres Tombs de Anglesola no és una tasca fàcil, ja que necessita una important logística per la quantitat de cavalleries i carros que mou, de tot Catalunya. Només l’any passat hi van participar més de dos-centes cavalleries i uns vuitanta carruatges, entre els quals hi havia autèntiques peces de museu. La falta de relleu generacional no és només un problema d’Anglesola, sinó que passa a moltes localitats tenint en compte que cada vegada existeixen menys persones aficionades a aquestes antigues tradicions. És important, no obstant, mantenir-les per conèixer el passat. Durant aquestes més de tres dècades, la Societat de Sant Antoni Abat, a banda d’organitzar la festa, ha restaurat una vintena de carros i gràcies a aquesta important tasca Anglesola compta amb l’Espai del Carro, un centre cultural d’uns set-cents metres quadrats que va obrir portes el 2012 i que exposa una àmplia col·lecció de carruatges i més de 2.000 eines agrícoles. Els visitants poden conèixer oficis ja desapareguts com carreter i guarnicioner.

tracking