SEGRE

SANITAT INVESTIGACIÓ

Pacients lleidatanes donen teixits per a un estudi del càncer d'endometri

Per trobar un tractament més personalitzat

La doctora Núria Eritja (quarta per l’esq.) en l’entrega de la beca.

La doctora Núria Eritja (quarta per l’esq.) en l’entrega de la beca.IRBLLEIDA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Pacients lleidatanes han donat fins a seixanta mostres de teixits per participar en un estudi sobre el càncer d’endometri. Es tracta d’una investigació liderada per la doctora de l’IRBLleida Núria Eritja, que forma part del grup d’Investigació en Patologia Oncològica del doctor Xavier Matias-Guiu. La investigació d’Eritja ha rebut una beca de la Fundació Dexeus Dona amb una dotació econòmica de 3.000 euros (vegeu SEGRE d’ahir).

L’estudi té per objectiu analitzar els tumors d’endometri de grau 3 (més agressius i amb més possibilitat de metàstasi) per diferenciar els que tenen millor i pitjor pronòstic i, d’aquesta forma, sotmetre els pacients a un tractament més personalitzat en funció del grau del tumor que pateixen. Segons Eritja, “d’aquesta forma podem estalviar-nos quimioteràpia en els pacients que no la necessiten i buscar la millor manera de combatre el tumor en aquells més agressius”. Per a això, analitzaran seixanta mostres de teixits de pacients amb càncer d’endometri i buscaran el perfil metabolòmic (les molècules presents a les mostres) en comú. La investigació ajudarà les pacients futures i és la primera vegada que es fa un estudi d’aquest tipus.

La Fundació Dexeus Dona aporta 3.000 euros a la investigació dirigida per Núria Eritja, de l’IRBLleida

Eritja afirma que en els últims 30 anys ha augmentat la incidència del càncer d’endometri davant de l’esperança més alta de vida. Un tumor que representa el 7% dels nous casos detectats a l’any i el 4% de les morts per càncer. Com a prevenció, la investigadora lleidatana insta les dones a acudir a la revisió anual al ginecòleg. Quant a la beca de la Fundació Dexeus Dona, la doctora, de 35 anys, va agrair la confiança en els investigadors joves. “No és habitual”, assenyala.

tracking