SEGRE

INTERNET

Facebook utilitza dades sensibles del 25% dels ciutadans europeus per a publicitat

A partir d’interessos molt personals com polítics, sexuals, religiosos, de salut o ètnia

Facebook utilitza dades sensibles del 25% ciutadanes europees per a publicitat

Facebook utilitza dades sensibles del 25% ciutadanes europees per a publicitatEFE/Archivo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Facebook maneja dades sensibles d’un de cada quatre ciutadans europeus per a publicitat, segons un estudi de la Universidad Carlos III de Madrid (UC3M) sobre l’esmentada plataforma que etiqueta l’usuari a partir d’interessos molt personals com polítics, sexuals, religiosos, de salut o ètnia. La xifra sobre el volum de població "etiquetada" per la plataforma d’acord a interessos "sensibles" és superior si s’inclou només els seus usuaris, i ascendeix 4 de cada 10 a Europa, com es destaca en aquest estudi, dirigit pels germans Àngel i Rubén Cuevas, juntament amb José González, del Departament d’Enginyeria Telemàtica de la UC3M.

D’acord a les xifres a què ha tingut accés Efefuturo, Facebook atribueix a més del 73 per cent dels usuaris a la Unió Europea (el 40 per cent de la població de la UE), almenys una d’entre 500 preferències publicitàries considerades sensibles, després d’un sofisticat procés de filtrat i anàlisi de les dades amb tècniques de processat del llenguatge natural i classificació manual per a preferències complexes de determinar amb software.

Dos de cada tres usuaris de Facebook a Europa estan exposats a campanyes de publicitat segmentades a partir de dades personals privades. En el cas d’Espanya, el percentatge a què la plataforma assigna alguna d’aquestes etiquetes és el 74 per cent, l’equivalent al 43 per cent de la població.

Les preferències les assigna Facebook en funció d’etiquetes relacionades amb termes com a comunisme, islam, alcorà, bíblia, prevenció de suïcidis, socialisme, homosexualitat, oncologia, immigració il·legal, identitat de gènere, salut reproductiva, embaràs o nacionalisme, entre altres.

Facebook, la segona plataforma de publicitat digital més gran al món després de Google, va ser recentment multada per l’Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) amb el pagament d’1,2 milions d’euros per recollir, emmagatzemar i utilitzar dades especialment sensibles per a finalitats publicitàries sense el consentiment previ dels usuaris per fer-ho, recorden els investigadors.

Més enllà de les legislacions nacionals, un nou Reglament Europeu de Protecció de Dades (RGPD) d’obligat compliment per a tots els Estats de la UE a partir de maig, inclou requisits més rigorosos per garantir la privacitat de l’usuari cada vegada més apallissada en el nou entorn d’internet.

En l’esmentada normativa es defineix com a sensible la informació personal sobre política, sexe, religió, salut i origen ètnic, i es prohibeix el processat d’aquest tipus de dades personals per tercers, tret de si l’usuari manifesta de forma inequívoca que accepta que siguin tractats per d’altres per a algun propòsit específic.

A internet, els anunciants personalitzen les seues campanyes amb la tramesa de missatges individualitzats d’acord a les preferències dels usuaris. Segons les dades de la investigació, Facebook atribueix una mitjana de 16 interessos publicitaris de caràcter sensible als seus usuaris.

Per sexes, les dones estan més exposades, i per edat, el grup de 20 a 39 anys és el més susceptible de ser etiquetat amb algun dels interessos especialment sensibles que atribueix Facebook.

La plataforma atribueix les esmentades preferències sobretot per "els m'agrada" dels seus usuaris (81 %), encara que també pels clics en anuncis, comentaris, l’ús de botons per manifestar opinions i altres consideracions.

A set països europeus més de la meitat de les seues respectives poblacions està etiquetada per Facebook amb almenys una de les 500 preferències publicitàries considerades sensibles.

"Els usuaris no són conscients en la majoria dels casos que Facebook els assigna aquestes preferències i, encara que la plataforma permet esborrar-les, el desitjable seria que el procediment fos més accessible i senzill", adverteixen els investigadors.

Per a l’estudi es van utilitzar dades extretes de l’eina "FDVT: Facebook Data Valuation Tool", inicialment dissenyada per aquest equip d’investigadors amb l’objectiu d’ajudar als internautes a visualitzar amb un només un clic tots els diners que generen la companyia amb la seua simple navegació. Ara com a part d’aquest nou estudi, l’eina informarà a més de les preferències de caràcter sensible que li assigna Facebook a cada un d’ells.

tracking