SEGRE

SALUT

Detectada en animals de la UE la resistència a antibiòtics utilitzats en persones

Es calcula que cada any moren a Europa unes 25.000 persones per la resistència als antimacrobians

Detectada en animals de la UE la resistència a antibiòtics utilitzats en persones

Detectada en animals de la UE la resistència a antibiòtics utilitzats en personesEFE/Archivo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Científics europeus han detectat per primera vegada en animals de granja a la Unió Europea (UE) resistència a certs antibiòtics que s’utilitzen per tractar greus infeccions en humans.

Un nou estudi de l’Agència Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) i el Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC), publicat aquest dimarts, revela que hi continua havent bacteris en éssers humans i animals que són resistents a fàrmacs antimacrobians.

A partir de dades del 2016, va ser trobada la resistència als denominats carbapenemes en ocells de corral, malgrat no estar autoritzat el seu ús en animals, i al linezolid en porcs.

"És alarmant perquè aquests antibiòtics s’utilitzen en humans per tractar infeccions greus", va afirmar en un comunicat Marta Hugas, cap científica de l’EFSA, institució amb seu a la ciutat italiana de Parma.

La resistència als antimacrobians està considerada un problema de salut pública, ja que redueix l’efectivitat de determinats tractaments, especialment perillós en aquells que es fan servir com a última opció.

El comissari europeu de Sanitat i Seguretat Alimentària, Vytenis Andriukaitis, va recordar que els nivells d’aquesta resistència difereixen significativament entre els països de la UE, per la qual cosa es necessita unir esforços per abordar l’assumpte als diferents sectors.

L’estudi també estableix alts nivells de resistència en humans de bacteris com la Salmonella o les del gènere Campylobacter, transmeses pels aliments.

"El fet que continuem detectant bacteris resistents a múltiples drogues significa que la situació no està millorant", va dir el científic líder de l’ECDC, Mike Catchpole, que va cridar a prosseguir les investigacions.

A la Unió Europea (UE) es calcula que cada any moren unes 25.000 persones per la resistència als antimacrobians, mentre que a tot el món la xifra estimada és en 700.000 i, si no es prenen mesures, podrien arribar a morir milions per a 2050.

L’ONU suggereix adoptar bones pràctiques d’higiene, bioseguretat i protocols de vacunació, així com utilitzar els antibiòtics amb prudència seguint les instruccions dels professionals i no fer-los servir per promoure el creixement de la producció animal, entre altres consells.

tracking